Fotbollsdebut vid 62 Ă„rs Ă„lder

En viktig innertrio i Sonstorps IK: Bo Sundqvist med 58 av 99 möjliga medlemsĂ„r i klubben, Mattias Eriksson gammal mĂ„lvakt och nu ordförande och Åke Johansson "allt-i-allo" som har koll pĂ„ det mesta.

En viktig innertrio i Sonstorps IK: Bo Sundqvist med 58 av 99 möjliga medlemsĂ„r i klubben, Mattias Eriksson gammal mĂ„lvakt och nu ordförande och Åke Johansson "allt-i-allo" som har koll pĂ„ det mesta.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-10-16 12:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Åke Johansson Ă€r styrelseledamot och "allt-i-allo" i Sonstorps IK. Han har koll pĂ„ det mesta som rör den anrika idrottsklubben som tillkom efter en bandymatch pĂ„ sjön Gölen i Grytgöl i mars 1921. Till att börja med fanns flera olika sektioner i klubben men nu Ă€r det fotboll som gĂ€ller. Åke Johansson har varit med i klubben i flera decennier. Sin debut som fotbollsspelare gjorde han dock först vid 62 Ă„rs Ă„lder. Ett av klubbens lag hade drabbats av manfall och varje tĂ€nkbar person som kunde snöra pĂ„ sig ett par fotbollsskor kallades in under fanorna. Åke Johansson började lĂ€ngst ut pĂ„ avbytarbĂ€nken. Den ena efter den andra av Sonstorpsspelarna pĂ„ planen linkade av med skador och allehanda besvĂ€r. Mot slutet av andra halvlek var Åke Johansson ensam kvar pĂ„ avbytarbĂ€nken. 

– Precis nĂ€r Ă€nnu en spelare i vĂ„rt lag signalerade för byte och jag gjorde mig redo att göra min plikt sĂ„ blĂ„ste domaren av matchen och tack och lov för mig och för Sonstorp sĂ„ stannade min debut som fotbollsspelare just dĂ€r nĂ„gra centimeter utanför sidlinjen, sa Åke Johansson med ett varmt skratt nĂ€r vi en eftermiddag hĂ€rförleden trĂ€ffades i Sonstorps gemytliga klubbstuga vid StrĂ„kvads fotbollsplaner. 

Vi var inte ensamma i klubbstugan, Åke och jag. Med runt bordet fanns klubbens ordförande Mattias Eriksson och Bosse Sundqvist som Ă€r vice ordförande. Bosse Ă€r den mest seniora runt boret och han har sjĂ€lv varit ordförande "ett par varv" som han sĂ€ger. Mattias Eriksson var mĂ„lvakt i FinspĂ„ngs BK och vĂ€rvades över till Sonstorp i sin ungdom. Och nĂ€r fotbollskarriĂ€ren var över sĂ„ Ă„tervĂ€nde han till klubben och dĂ€r har han blivit kvar, som den FinspĂ„ngare han Ă€r. 

– Det Ă€r en sĂ€rskild stĂ€mning hĂ€r i klubben. Vi kan ju inte erbjuda pengar och andra förmĂ„ner av det slaget. Det vi kan stĂ€lla upp med Ă€r dĂ€remot omtĂ€nksamhet, lite extra gemenskap och juste upptrĂ€dande mot varandra och mot de lag och domare som vi möter pĂ„ fotbollsplanerna, berĂ€ttade Mattias Eriksson. 

Klubben har en hel del spelare som kommer Ă„kande in frĂ„n andra orter till trĂ€ningar och matcher. Efter trĂ€ningen pĂ„ torsdagar brukar spelare och ledare samlas i klubbstugan för att Ă€ta en bit mat tillsammans. Maten har Kerstin Johansson - som Ă€r gift med Åke - lagat och runt matbordet byggs bĂ„de gemenskap och en försĂ€kran om att de unga mĂ€nnen fĂ„r riktig och nĂ€ringsrik mat i magen innan de sĂ€tter sig i bilarna för att Ă„ka hem.

Bosse Sundqvist började cirkla runt fotbollsplanerna vid tolvĂ„rsĂ„ldern. 

– Jag hade fotbollsskor pĂ„ fötterna och under klĂ€derna var jag ombytt och redo att hoppa in och spela om det var sĂ„ att det fattades folk, berĂ€ttade Bosse. NĂ€r han var tretton kom han in mer reguljĂ€rt i fotbollsspelandet och han höll igĂ„ng Ă€nda fram till 1978 dĂ„ bĂ„de kors- och ledbandskador stĂ€llde till det.

– Jag opererades inne pĂ„ FinspĂ„ngs sjukhus och dĂ„ fanns ju inget rehab som det finns nu. SĂ„ dĂ€r tog fotbollsspelandet slut, sa Bosse Sundqvist. Han lĂ€t sig dock inte nedslĂ„s för den sakens skull. Under Ă„rens lopp har han varit engagerad i det mesta som hĂ€nt och skett i Sonstorps IK. Vilket Ă€r en hel del. Klubben Ă€r till stora delar en samhĂ€llsförening dĂ€r de ungefĂ€r 350 medlemmarna sysslar med lite av varje.  Det Ă€r loppis i Vibjörnsparken i FinspĂ„ng varje torsdag, "Gummorna och Gubbarna" i klubben spelar bingo och boule, Sonstorps IK Ă€r mĂ€stare pĂ„ att samla in pantflaskor/burkar av alla de slag och sĂ„g till att iordningstĂ€lla en fin rastplats inne i Sonstorp i samarbete med HĂ€llestad friförsamling. För att nu bara nĂ€mna nĂ„got.

Lokala samarbeten Àr viktigt för Sonstorps IK. NÀr klubben nyligen gjorde stora investeringar i solpaneler, bergvÀrmepump och vattenburen vÀrme - och sÀnkte elnotan med uppemot 50 000 kronor per Är! - sÄ Àr det hantverksfirmor frÄn Sonstorp, HÀllestad och FinspÄng som gjort jobben.

De tre jag möter i klubbstugan den hĂ€r dagen visar pĂ„ olika vĂ€gar att komma in i föreningslivet. Åke Johansson kom in i klubben som inflyttad förĂ€lder med tre barn som spelade i klubben, Mattias Eriksson kom in som vĂ€rvad spelare och Bosse Sundqvist som spelare frĂ„n de egna leden. Allt det dĂ€r Ă€r viktiga rekryteringsled som behöver hĂ„llas levande för att Sonstorps IK ska fortsĂ€tta "mĂ„ bra".

– Nu har ju pandemin stĂ€ngt och stĂ€llt in det mesta. Vi Ă€r glada att vi kan spela vĂ„ra matcher i Senior - och B-laget och att vi kan hĂ„lla igĂ„ng barn- och ungdomssamarbetet i HĂ€llestad Fotboll. Men det klart att vi alla lĂ€ngtar efter en tid med fĂ€rre restriktioner, sa ordföranden Mattias Eriksson. 

Solpanelerna pÄ klubbstugan blev ett ekonomiskt lyckokast för föreningen.
Solpanelerna pÄ klubbstugan blev ett ekonomiskt lyckokast för föreningen.
Karta: StrÄkvads IP