Skattehöjning skapar högre kostnad för mindre service

Det sägs att en kommun aldrig kan gå i konkurs därför att som sista utväg går det alltid att höja skatten.

Annelie Sjöberg är gruppledare för SD i Söderköping. Partiet motsätter sig den skattehöjning på 80 öre som kommer att klubbas igenom på kvällens (13 november)fullmäktige i Söderköping.

Annelie Sjöberg är gruppledare för SD i Söderköping. Partiet motsätter sig den skattehöjning på 80 öre som kommer att klubbas igenom på kvällens (13 november)fullmäktige i Söderköping.

Foto: Widar Andersson

Debatt2023-11-13 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tyvärr en sorglig beskrivning av hur majoriteten i Söderköping väljer att hantera det allvarliga ekonomiska läget i kommunen. I den budget som majoriteten nu presenterar ingår en historiskt hög skattehöjning med 80 öre samtidigt som man lägger fram förslag på besparingar som negativt kommer att påverka den service som Söderköpings kommuninvånare kan räkna med framöver. Den bistra verkligheten i framtiden blir alltså mindre service till högre kostnad.

Vid fullmäktige i oktober presenterades inför alla ledamöter Söderköpings finansiella profil som visade att Söderköping i många avseenden ligger näst sämst till av alla kommuner i Östergötland. Bedömningen i oktober var också att Söderköpings kommun i dagsläget inte lever upp till kravet på god ekonomisk hushållning. Det är således mycket allvarlig kritik som borde mana till självrannsakan hos den styrande majoriteten.

Redan i våras presenterades en ekonomisk uppföljning som visade på ett oroväckande högt prognostiserat budgetunderskott. Trots detta vidtogs inte tillräckligt med åtgärder för att åstadkomma en budget i balans utan vid den senaste ekonomiska uppföljningen nu i höst visar det sig att det beräknade underskottet har ökat ytterligare.

Några av de besparingar och åtgärder som nu diskuteras är väldigt drastiska, såsom t ex sammanslagningar av landsbygdsskolor, även om inga beslut ännu har fattats. Andra förslag får stora konsekvenser för olika grupper men de ekonomiska vinsterna är försumbara.

Det ska understrykas att den uppkomna ekonomiska situationen inte enbart beror på nuvarande majoritet utan har byggts upp under lång tid. Som exempel kan nämnas att man inte har avsatt några reserver vid år med goda resultat för att kunna hantera konjunkturnedgångar och ökad inflation, något som vi i Sverigedemokraterna har haft med i alla våra tidigare budgetförslag.

Sverigedemokraterna kommer vid kommande fullmäktige återigen presentera ett eget budgetförslag fast utan en skattehöjning. Visst kommer vi behöva göra besparingar men då handlar det om att våga prioritera och prioritera rätt. Vissa extra satsningar får vänta och vi behöver ligga lågt med investeringar och ökad upplåning under kommande år. Vi behöver också effektivisera administration och byråkrati. Men Söderköpings kommuninvånare ska inte behöva ta springnotan för nuvarande och tidigare majoriteters brist på ekonomisk framförhållning.