Regeringen bör hÄlla vallöftet om gÄrdsförsÀljning

FrÄgan om gÄrdsförsÀljning har dragits i lÄngbÀnk av mÄnga regeringar och har utretts flera gÄnger. Sedan mer Àn tvÄ Är finns ytterligare en fÀrdig utredning. Dess slutsats Àr tydlig; det gÄr att kombinera gÄrdsförsÀljning med Systembolagets detaljhandels-monopol.

Christian Orsing Àr kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Tillsammans med tvÄ anda skÄnska politiska kollegor drar ha en lans för gÄrdsförsÀljning av alkohol.

Christian Orsing Àr kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Tillsammans med tvÄ anda skÄnska politiska kollegor drar ha en lans för gÄrdsförsÀljning av alkohol.

Foto: Privat

Debatt2023-08-03 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommaren Ă€r högsĂ€song för turismen. BesöksnĂ€ringen Ă€r en av Sveriges nya basnĂ€ringar med nĂ€rmare 250 miljarder kronor i omsĂ€ttning och över 100 000 anstĂ€llda. 

God mat och dryck Ă€r delar av attraktionen med Sverige. Svenska kockar vinner internationella tĂ€vlingar och det ”nya nordiska köket” som bygger pĂ„ nĂ€rodlade rĂ„varor fĂ„r allt större erkĂ€nnande. Sverige Ă€r numera en kulinarisk stormakt. 

I regioner som Mosel, Rheingau, Alsace och Bourgogne Àr jordbruk, förÀdling av rÄvaror för mat och dryck, tillsammans med försÀljning och upplevelser, det som skapar levande landsbygder. Men dessa Àr inte svenska regioner. Sverige Àr det enda landet i EU som inte har gÄrdsförsÀljning av alkoholhaltiga drycker. DÀrmed saknas en viktig pusselbit i vÄr landsbygdspolitik. Bara i vÄra tre kommuner i NordvÀstra SkÄne finns Ätta vingÄrdar.

Antalet jordbrukare minskar i Sverige, arbetslösheten Ă€r ofta högre i mindre orter och inkomsterna lĂ€gre. En efterlĂ€ngtad reform hos mĂ„nga landsbygdsföretagare Ă€r dĂ€rför möjligheten att sĂ€lja smĂ„skaligt och hantverksmĂ€ssigt tillverkade alkoholhaltiga drycker pĂ„ plats till besökare. 

FrĂ„gan om gĂ„rdsförsĂ€ljning har dragits i lĂ„ngbĂ€nk av mĂ„nga regeringar och har utretts flera gĂ„nger. Sedan mer Ă€n tvĂ„ Ă„r finns ytterligare en fĂ€rdig utredning. Dess slutsats Ă€r tydlig; det gĂ„r att kombinera gĂ„rdsförsĂ€ljning med Systembolagets detaljhandels-monopol. Förslaget tillstyrks av tunga juridiska experter. 

Utredningen har ocksĂ„ med hjĂ€lp av VĂ€rldshĂ€lsoorganisationens metodik analyserat potentiella negativa folkhĂ€lsoeffekter av förslaget. OcksĂ„ dĂ€r Ă€r slutsatsen tydlig; de negativa effekterna Ă€r för smĂ„ för att vara mĂ€tbara. 

Det Ă€r kanske dĂ€rför alla partier som ingĂ„r i regeringsunderlaget gick till val pĂ„ att införa gĂ„rdsförsĂ€ljning. Inte minst har Ebba Busch (KD), som pĂ„ senare Ă„r alltmer uppmĂ€rksammat landsbygdens villkor, varit tydlig med att det ska införas. Hennes linje har ocksĂ„ folkligt stöd. Hela 7 av 10 svenskar vill ha gĂ„rdsförsĂ€ljning (Demoskop, 2023). 

PĂ„ regeringens bord ligger ett fĂ€rdigt förslag till lagstiftning som skulle ge fler arbetstillfĂ€llen, en mer levande landsbygd och ökad turism. Det Ă€r hög tid att uppfylla vallöftet om gĂ„rdsförsĂ€ljning. 

Elisabeth Nilsson var tidigare landshövding i Östergötland och utredare av just gĂ„rdsförsĂ€ljningen.
Elisabeth Nilsson var tidigare landshövding i Östergötland och utredare av just gĂ„rdsförsĂ€ljningen.