En viktig frihetsreform i Barbro Westerholms anda.

Snart skiljs äntligen regelverket inför ändring av juridiskt kön från den högspecialiserade resan mot eventuell könsbekräftande kirurgi.

Johanna Wyckman är kandidat för Liberalerna i Östergötland i det kommande valet till EU-parlamentet. Tillsammans med några partivänner argumenterar Wyckman för att den nya lag om könstillhörighet som riksdagen ska anta den 17 april är en stor "frihetsreform för transpersoner."

Johanna Wyckman är kandidat för Liberalerna i Östergötland i det kommande valet till EU-parlamentet. Tillsammans med några partivänner argumenterar Wyckman för att den nya lag om könstillhörighet som riksdagen ska anta den 17 april är en stor "frihetsreform för transpersoner."

Foto: Martina Gradian

Debatt2024-04-08 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberaler har slagits för hbtqi-rättigheter i över 80 år. Liberalerna har varit starkt pådrivande, och har stått bakom varje viktig regnbågsreform. Från avkriminalisering av homosexualitet 1944, till Barbro Westerholms avskaffande av sjukdomsstämpeln 1979 till rätten till att gifta sig, skaffa barn och slippa bli diskriminerad. Inom några veckor driver vi igenom ännu en regnbågsfråga: utredningsprocessen inför irreversibel underlivskirurgi skiljs från ändring av könstillhörighet i personnumret. En frihetsreform som kommer att lyfta en liten, men utsatt grupp människor. 

Transpersoner är oerhört utsatta för psykisk ohälsa. Idag tar processen att få nytt personnummer ofta över fem år och transpersoner mår mycket dåligt under väntan. Därför är det här en viktig frihetsfråga. Samtidigt behöver varje lag vara balanserad och riskminimerande - vi har vägt varje människas rätt till självbestämmande mot risken för missbruk.

Dagens krav på diagnos för att ändra juridiskt kön slopas. Istället ska sjukvården göra en prövning av könsidentiteten - tex läkare eller psykolog bedömer om det kan antas att sökanden kommer att leva i den sökta könsidentiteten under överskådlig tid. En 16-årsgräns införs för den som har sina vårdnadshavares medgivande. Ansökan ska då göras av vårdnadshavaren. Vårt lagförslag ställer därmed högre krav för ändring av juridiskt kön än övriga nordiska länder vars lagstiftning fungerar väl, men gör ändå transpersoners smärtsamma väntan kortare. 

Vad innebär då den nya processen inför könsbekräftande kirurgi? Rättsliga rådets myndighetsliknande beslut tas bort. Från årsskiftet genomför sjukvården utredning, bedömning och behandling inom ramen för nationellt högspecialiserad vård. Åldersgränsen på 18 år kvarstår för ingrepp i könsorganen, liksom åldersgränsen på 23 år för att avlägsna könskörtlarna. 

Vi hade önskat att den här lagen kunnat klubbas redan för ett år sedan. KD:s helomvändning gjorde att L och M tvingades ta lagförslaget till riksdagen och genomföra lagändringen som ett utskottsinitiativ. En ovanlig och tidskrävande åtgärd. Snart skiljs äntligen regelverket inför ändring av juridiskt kön från den högspecialiserade resan mot eventuell könsbekräftande kirurgi. En viktig frihetsreform, helt i Barbro Westerholms anda.