Kraftiga böter får marknaden att kollapsa

Programmet Kaliber i P1 rapporterade nyligen om narkotikabekämpning i Frankrike. President Macron sade nyligen i ett tal i Marseille att det är narkotikaköparna som driver brottsligheten i Frankrike.

Här ser vi den så kallade "knarkrondellen" invid en förskola i Malmö. En av alla platser i Sverige där en ofta riskfri narkotikahandel pågår.

Här ser vi den så kallade "knarkrondellen" invid en förskola i Malmö. En av alla platser i Sverige där en ofta riskfri narkotikahandel pågår.

Foto: TT

Debatt2022-01-09 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 ”När ni köper narkotika är ni medskyldiga till brottsligheten”, sa han. Frankrike söker nu nya metoder för att hindra narkotikahandeln, genom att bötfälla brukare direkt på gatan. I Sverige har den nya statsministern lovat att ”vända på varenda sten”. Justitieministern och inrikesministern har båda pekat ut ”fritidsknarkarna” som finansiärer av narkotikabrottslighet.

För att få bort kriminaliteten är bästa metoden inte att förhindra brotten, utan att ta bort pengarna från marknaden. En del av användarna är missbrukare, med det problemet måste hanteras på andra sätt.

Sambandet mellan pengar och brottslighet är en självklarhet. Om man kan ta bort den efterfrågan som skapar inkomster så minskar pengarna från den illegala marknaden. Om langarna ser sina inkomster minska eller försvinna kommer de att lämna verksamheten, och den minskningen sprids direkt i de övre nivåerna av systemet.

Så var ska man sätta in stöten? Gå på slutanvändarna. Innehav av narkotika är redan idag kriminaliserat, och ca 25000 personer lagfördes för ringa narkotikabrott år 2020. 21000 bötesstraff utdömdes samma år (BRÅ). Om man jämför dessa tal med de fem till tio miljoner försäljningar på ett år som utgör den totala marknaden är det lätt att förstå att risken att åka fast är mycket liten – ungefär 1 på 500 försäljningstransaktioner. Ett vanligt bötesbelopp för en person med normal inkomst är 50 dagsböter på 300 kr, eller 15000 kr.

Hur kan man då öka den avskräckande effekten så att köparna slutar handla på gatan? Ett sätt kan vara att ändra brottstypen till böter som utdöms på platsen. Jämför böter för fortkörning och andra enklare trafikförseelser. Festköparna är känsliga för höga böter och prickningar, särskilt illa är det att få en notering i belastningsregistret. Ett rejält bötesbelopp på 15000 -25000 för innehav eller påverkan av narkotika – utdömt på platsen - skulle omedelbart öka risken i samband med narkotikaanvändning till en sådan nivå att de flesta helt enkelt slutar köpa av langarna.

Marknaden skulle kollapsa, lönsamheten skulle försvinna och pengarna i hela värdekedjan skulle torka upp. Ett antal samordnade tillslag mot platser och lokaler där polisen vet att narkotika används flitigt skulle i ett slag bli känt i de kretsar där brukarna finns, och när det blir känt att allt fler riskerar att få betala 15000 kr för en pipa hasch, då lär man tänka sig för flera gånger innan man handlar. Den totala marknaden är minst 5 miljarder, så även en liten minskning leder till stora förluster hos langare och leverantörer. Redan en måttlig minskning av den totala efterfrågan fortplantar sig igenom hela marknaden på så sätt att de sämsta säljarna kommer att tappa större delen av sina inkomster. Många av leverantörerna kommer att hamna i akut finansiell stress. De kan inte betala sina skulder till importörerna vilket i narkotikabranschen innebär akut livsfara. Det blir snabbt kaos, och de internationella leverantörerna kommer att höja priset och ställa hårdare leveransvillkor för att skydda sig mot de ökade riskerna i den svenska marknaden. Narkotikahandeln minskar snabbt, utan att man behöver fånga och lagföra några langare. Syftet med förslaget är att förstöra förutsättningarna för den grova brottslighet som skapas av den illegala narkotikahandeln.