God jul till alla trollungar och till alla andra också

Tomtarna och trollen säger god julningsafton till alla som är intresserade.

Tomtarna och trollen säger god julningsafton till alla som är intresserade.

Foto: TT

Debatt2020-12-24 09:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns ni Nicke Lilltroll och hans bästa kompis Bosse Bofink? Radioprogrammet om Nicke, Bosse och en del andra figurer började sänds 1957 och gick under de år som konstituerade min barndom. Jag tror att Nicke Lilltroll och Bosse Bofink la en bra grund för mitt liv. "Mossa, mossa på er alla människobarn", sa Nicke när programmet började och han slutade med hälsningen "Ha det så grankott nu allihopa." 

Nickes grejer fungerar fortfarande. Jag ser det på barnbarnen. När jag låtsas vara ett litet troll som säger Mossa, mossa på er människobarn så tycker de att det är kul. Inte mossigt alls utan bara kul. Bosse Bofink är också kul; ett slags ordlek som jag märker att barnbarnen är vana med. Renen heter Rudolf och elefanten heter Erik; det vet ju alla. Rävar heter Rune (även räkor kan ibland heta Rune) och den som heter Doris måste inte vara en kossa utan kan faktiskt vara en dalmatin; även om det inte är så vanligt; det måste jag medge. 

Idag är det julafton. Insändarredaktören gav mig fria händer och 2500 tecken att skriva om vad jag ville här på sidan idag. Det är ett flott erbjudande som jag inte kan tacka nej till. Mitt julaftonsbudskap handlar om troll. Riktiga och fina och kloka och lite korkade men snälla troll som Nicke Lilltroll. Det är bra att tro på troll. Tron på troll gör en om inte annat så lite ödmjuk inför tillvarons alla olika dimensioner. Erik Åkerlund gav år 1907 för första gången ut boken "Bland tomtar och troll", en helt fantastisk samling sagor som för allt vad jag vet fortarande kommer ut varje jul. Här har vi något helt annat än dagens trollbestämning på sociala medier där troll oftast är synonymt med tyckare som inte finns på riktigt. "Troll" har blivit något som uppfinns och underhålls av Ryssland i syfte att destabilisera västerlandets uppsättningar av värden och sammanklistrande samhällsuppfattningar. Men troll är fina grejer. Alla troll är förvisso inte alltid snälla. Men dumma troll är det synd om; de lyckas inte särskilt bra med livet och ofta finns det något i trollets barndom som har gjort det dumt. Eller en ond tand. Eller dålig matsmältning. 

Tomtar är väl på sista raden ett slags troll de också? Lite grå och lite butterbittra måhända ibland men vem är inte det? Särskilt inte en sådan här grå jul? En del troll sägs spricka i solsken. Det gör inte mina troll. Vad jag minns hade Nicke Lilltroll inte något mot solen? Hur som helst. Mossa, mossa och god jul på er alla människobarn och trollungar och alla andra med för den delen. 

Här var det tomtar i parti och minut. God jul och klaga nu inte på tomtarna av virusskäl. Bilden togs långt innan det blev tillåtet med högst åtta tomtar på en gång.
Här var det tomtar i parti och minut. God jul och klaga nu inte på tomtarna av virusskäl. Bilden togs långt innan det blev tillåtet med högst åtta tomtar på en gång.
Karta: Trollstigen
Läs mer om