Från regeringen och SD är det dock väldigt tyst

Den svenska Ulf Kristersson-ledda högerregeringen har inte rosat marknaden sedan den tillträdde efter valet i september 2022.

Statsminister Ulf Kristersson, här på militärbesök i Boden, förutspås av debattören en svår förtroendeuppförsbacke i sitt regerande.

Statsminister Ulf Kristersson, här på militärbesök i Boden, förutspås av debattören en svår förtroendeuppförsbacke i sitt regerande.

Foto: Ulrika Vallgårda

Debatt2023-03-19 07:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tvärtom har den startat sällsynt uselt så de färska förtroendemätningarna för statsministern själv och regeringen just nu är ingen som helst  överraskning. De är tvärtom synnerligen väntade i svenska Medieakademins årliga förtroendebarometer.

Det största raset står regeringen för, som tappar 16 procentenheter – den största uppmätta förändringen efter ett regeringsskifte. Visserligen är det så vid maktskiften att förtroendet brukar minska. Men det här raset från 50 till 34 procent i förtroende är likafullt det största raset som uppmätts efter ett valår.

Ett regeringsbyte skapar alltid lite turbulens och stök, enligt statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgs universitet och ledamot i just Medieakademin. Kanske allra dystrast i deras rapport är dock – och det är klart bekymmersamt för statsminister Ulf Kristersson, M – att hela 48 procent av de svarande tycker att regeringen i Sverige är ”på fel väg”. Det är ett klart tapp jämfört med motsvarande missnöjessiffra på 32 procent förra året. Andelen som tycker att Sverige är ”på rätt väg” har sjunkit från 43 till rekordlåga 24 procent. 

Som statsvetare ofta brukar påpeka ligger det i förtroendets natur att man bygger upp det sakta men när det rasar så kan det rasa snabbt. Men som så ofta brukar det vara ekonomin och missnöje med politiska beslut som är två centrala anledningar till att förtroendet sviktar.

Just nu upplever folk realiteter som sänker regeringens förtroende. Den ekonomiska krisen slår hårt mot de svenska hushållen. Unga och gamla, i storstad och på landsbygd pressas folk på ett sätt som vi inte sett på decennier i Sverige. Det märks varje gång när de går in i mataffären eller när de tankar bilen. Men från regeringen och SD i Rosenbad är det tyst - väldigt tyst. 

Den höga inflationen pressar upp priserna på mat och bränsle. Elpriserna har varit rekordhöga och nu stiger hyrorna och räntorna på bostadslånen. Skolorna rapporterar om barn som äter mer skolmat inför helgerna och hos hjälporganisationerna ringlar sig köerna redan långa av hjälpsökande som inte längre klarar sig själva. Många barnfamiljer men också äldre får inte i dessa kristider längre ihop sin ekonomi. Men från regeringen Kristersson och finansministern är det tyst, möjligen med undantag från ett och annat förnumstigt råd att prata med sin bank om att försöka få ett tillfälligt uppskov med amorteringen av sitt bolån. Eller att köpa försöka hitta billigare livsmedel och att ”Bita ihop”, som statsminister Kristersson sagt. 

Varken löner, pensioner eller socialförsäkringar har en chans att hänga med när priserna fortsätter att stiga i matbutikerna, riksbanken fortsätter att höja räntan och bankerna gör bolånen ännu dyrare. Men regeringen sitter passiv och delar mest ut ”goda råd”. Allt medan ”väljarna tvivlar på regeringens krispolitik”, löd en rubrik i stora Dagens Nyheter i veckan. Åter andra frågar sig: har regeringen ens någon krispolitik alls som visar en väg ur krisen?

Och mitt i allt detta stundar en mycket svår lönerörelse, där löntagarkollektivet maximalt och i bästa fall – ansvarstagande som de är i denna kris- och inflationsekonomi – kan få ut en reallönesänkande uppgörelse på kanske 3,5  till 4 procent i lönelyft. Det är inte möjligt att ta ut mer just nu. Lika ansvarstagande borde dock direktörerna i näringslivet också agera i stället för att höja sina arvoden och bonusar.