Förtroendet för Östgötatrafikens ledning är helt förbrukat

Ordet katastrof räcker inte längre för att beskriva situationen inom färdtjänst och sjukresor.

En färdtjänstförare ger i denna debattartikel sin syn på sitt arbete.

En färdtjänstförare ger i denna debattartikel sin syn på sitt arbete.

Foto: Annika Ekstedt

Debatt2024-04-17 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östgötatrafikens planering har i många år varit bedrövlig, man undrar faktiskt om de är obildbara eller illvilliga? Helt klart är de totalt oengagerade i förarnas situation, vilket dagligen drabbar våra kunder som ofta blir försenade.

1 april – av alla dagar – införde de ett nytt bokningssystem (Drip) som vi förare hade höga förväntningar på. Men så här illa har det aldrig varit! Hade just kontakt med en kollega som idag skulle hämta kund 13.25 i Vilbergen, nästa 13.27 i Klockaretorpet och tredje 13.29 på Norr.

Ingen förare överlever många dagar med en sådan sjuk planering. Varken med poliseskort eller helikopter hade det varit möjligt. Först blir vi arga, sedan gråter vi, till slut ger vi upp. Precis som våra kunder som först sitter i timmar i telefonkö, och som sedan missar läkarbesök och andra viktiga möten. Hela Östergötland är i uppror! Ska vi ha det så här?

En del minns att systemet fungerade bättre när beställningscentralen en tid låg i Moldavien – och en tid i Senegal! Men sedan högkvarteret hamnade i Mjölby har det bara blivit sämre.

Ingen verkar känna till den östgötska geografin. Man åker t ex inte från Norra Finnö till Södra Finnö på 10 minuter även om det är nära på kartan, det tar en timme att köra runt vikarna!

Som lök på laxen ska plötsligt rasten för oss som kör i Norrköping inte vara på vår depå – utan vid Vrinnevisjukhuset. Var ska vi vila och värma vår mat? Ska vi nyttja sjukhusets besökstoaletter och äta i väntrummet? Eller ska vi sitta kvar i våra bussar/bilar och skeda i oss kall matsäck – med motorn på för att hålla kroppstemperaturen? Hur många kommer inte knacka på rutan och fråga: -Är det mig du ska hämta?

Politiker – ta genast tag i detta innan alla färdtjänstförare blir sjuka och går hem!

Förtroende för Östgötatrafikens sätt att sköta färdtjänsten är nu totalt förbrukat, både hos kunder eller förare. Avsätt de som är ansvariga för detta kaos och tillsätt en kriskommission som undersöker hur det kunde bli så här illa år 2024, trots all teknik om finns tillgänglig. Hur kunde Östgötatrafiken tillåtas övergå till ett system som är tio gånger sämre än det tidigare? Tidigare fick vi förare åtminstone rast i rätt tid och på rätt plats – och varm mat.