Den nya regeringen får inte vända ryggen åt världen

Regeringen har vid flera tillfällen sagt att biståndet till civilsamhället, det som gör skillnad på lång sikt, ska öka. En sådan ökning hade varit bra, av många anledningar.

Gabi Björsson är ordförande i IM.

Gabi Björsson är ordförande i IM.

Foto: IM

Debatt2023-03-19 08:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men i biståndsbudgeten för 2023 syns bara stora nedskärningar, jämfört med förra årets budget. Regeringen har också i retoriken satt humanitärt arbete i motsats till långsiktigt bistånd genom civilsamhället. Det är både onödigt och felaktigt.

Det långsiktiga biståndet gör stor skillnad. Det finns en lång rad exempel på det, inte minst när det gäller stöd för kvinnor och flickor, var situation är fruktansvärd på många håll i världen. Flickor tvingas fortfarande in i äktenskap i till exempel Zimbabwe, Malawi, Indien och Nepal. I El Salvador döms kvinnor till upp till 40 års fängelse för abort. Att förändra detta är ett långsiktigt arbete. Det kräver direkt stöd till flickor och kvinnor som drabbas, men framför allt stöd till kvinnor som själva går samman och driver på för att ändra lagar. 

Runt om i världen idag jobbar IM tillsammans med partners för kvinnors mänskliga rättigheter. Och vi vet att det går att förändra på riktigt. I Jordanien skrotades 2017 den lag som tidigare lät våldtäktsmän slippa straff om de gifter sig med offret. I Nepal organiserade sig flickor och unga kvinnor 2013 för att avskaffa systemet där unga flickor lämnades som betalning för föräldrarnas skulder. 2021 förklarade Interamerikanska domstolen att El Salvadors abortlagstiftning strider mot de mänskliga rättigheterna. Detta utifrån ett fall som kvinnorättsorganisationer drivit i nästan tio år. 

Allt detta kunde bli verklighet tack vare stöd från svenskt bistånd genom IM.

Men det är den här typen av insatser som nu riskerar att bli utan stöd, med regeringens budget för 2023. 

Det långsiktiga arbetet står inte i motsats till akuta humanitära insatser, båda behövs. Där spelar svenskt bistånd som stöder civilsamhället stor roll. Det minskar risken för att människor ska hamna i fattigdom och förtryck. Det gör att demokratin ökar och det blir färre människor som behöver fly. Det är en förutsättning för att miljön och klimatet ska värnas.

Vi är djupt oroliga för utvecklingen i världen även utanför Europa, och hoppas att Sverige inte vänder den ryggen. 

Därför kräver vi:

  • Att regeringen inte förenklat sätter humanitärt arbete i motsats till långsiktigt utvecklingsarbete genom civilsamhället.
  • Att regeringen står upp för löften att öka stödet till civilsamhället.
  • Att biståndet till kvinnor och flickor ökar.