"Vi kan inte samarbeta med dem som sprider osanningar om terror"

På lördag 20 april är det vårmarknad på Arbetets museum i Norrköping. Museet samverkar med en rad organisationer under vårmarknaden.

Niklas Cserhalmi är museidirektör på Arbetets museum. Han svarar direkt på en insändare där museet uppmanas att välja sina samarbetspartners med större omsorg.

Niklas Cserhalmi är museidirektör på Arbetets museum. Han svarar direkt på en insändare där museet uppmanas att välja sina samarbetspartners med större omsorg.

Foto: Elin Holmer/arkiv

Debatt2024-04-18 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En insändarskribent som framträder under signatur ifrågasätter att föreningen Handala -tidigare palestinska föreningen - ska medverka vid vårmarknaden. Folkbladet gav Arbetets museum möjligheten att läsa insändaren för att, om man så önskade, inkomma med ett svar som kan publiceras samtidigt som insändaren. Vilket museet ville. Så här är överst insändaren och underst svaret från Arbetets museum.

Handala hyllar terrorgruppen Hamas massaker

Arbetets museum i Norrköping presenterar inför sin vårmarknad ”Handala - föreningen för palestinsk mat och kultur”. Beskrivningen kan kompletteras med att föreningen vill utplåna Israel och hyllar terroristgruppen Hamas massaker och kidnappningar av civila Israeler den sjunde oktober 2023. Media har tidigare rapporterat hur föreningen i inbjudan till en demonstration strax efter Hamas attacker mot Israel visade bild på terrorister bland annat när de når festivalområdet där mängder av dansande ungdomar mördas. Det stod att man skulle delta för att dela den heroiska glädjen och hylla Palestiniernas hjältar. När detta framkom avbröt bland annat ABF sitt samarbete med föreningen. 

Det vore rimligt att även Arbetes museum är försiktiga med vilka de samarbetar med. Efter att media rapporterat om de här sakerna har Handala fortsatt anordna demonstrationer och andra aktiviteter där de delar konspiratoriska tankar om att hela världen är ockuperat av Israel. I en video som delas sägs det att våra massmedier är rasistiska och falska profeter när de skriver att Israel skulle ha rätt att försvara sig. 

Handala pratar om Israel som ”den sionistiska ockupationen med det imaginära namnet Israel” för enligt dem har Israel ingen rätt att existera. I samband med en demonstration i Hörsalsparken hölls det tal där det bland annat sades att ”vi kallar det inte Israel, det är ockuperade områden.” Att vi medmänniskor och antagligen även de från Arbetes museum som ska anordna vårmarknaden förfasas över allt som händer i Mellanöstern nu är en sak. Men vill man manifestera stöd för fred så bör man undvika att göra det via en förening som vill utplåna den judiska staten Israel, som ropar efter intifada och revolution och som stöttar Hamas massaker på judar.

"Om rätt ska vara rätt"

Svar direkt från Arbetets Museum

Först av allt vill vi rikta ett tack till insändarskribenten som uppmärksammar oss på organisationen Handalas agerande. Arbetets museum är en mötesplats för en mängd olika organisationer med det gemensamma att vi verkar för demokrati och alla människors lika värde. Här har vi helt klart brustit i rutinerna och inte varit uppmärksamma nog på förändringar som ägt rum i en av de organisationer vi tidigare samverkat med.

Vi vill och ska vara ett forum för levande samtal om människors liv och villkor. Vi välkomnar både traditionella föreningar och utomparlamentariska organisationer. Men efter att ha tagit del av Folkbladets och NT:s rapportering om Handala, tidigare Palestinska föreningen, så står det klart att föreningen inte kan medverka i museets verksamhet.

Orden räcker inte till för att beskriva den humanitära katastrof som drabbar civila i Gaza sedan Hamas terrordåd den 7 oktober. Men när Handala inte tar avstånd från terrororganisationen Hamas och sprider osanningar om terrordådet diskvalificerar det Handala som samverkanspart med Arbetets museum.

Niklas Cserhalmi

Museidirektör, Arbetets museum