Åkesson och Kristersson vill ha grĂ€ddfiler i vĂ„rden

Det lagstadgade mÄlet för svensk hÀlso- och sjukvÄrd Àr en god hÀlsa och en vÄrd pÄ lika villkor för hela befolkningen.

Kaisa Karro (S) skriver debattartikel om grÀddfiler i vÄrden tillsammans med in partikollega i riksdagen Fredrik Lundh Sammeli.

Kaisa Karro (S) skriver debattartikel om grÀddfiler i vÄrden tillsammans med in partikollega i riksdagen Fredrik Lundh Sammeli.

Foto: Jasmine HĂŒbinette

Debatt2023-02-16 09:51
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den som har det största behovet ska ges företrÀde till vÄrden. Konkret innebÀr det att alla pÄ lika villkor bör kunna fÄ del av hÀlso- och sjukvÄrdens tjÀnster. TillgÄngen till sjukvÄrd ska inte pÄverkas av din Älder, kön, förmÄga att ta initiativ, utbildning eller betalningsförmÄga. Du ska ha samma tillgÄng till vÄrd och ocksÄ fÄ samma vÀntetider. Det Àr sÄ vÄr lagstiftning ser ut.

 TyvĂ€rr vet vi att det inte fungerar sĂ„. Genom en privat sjukvĂ„rdsförsĂ€kring kan den med hög inkomst och tillrĂ€ckligt attraktiv sjukdomshistoria köpa sig en snabbare bedömning och behandling. I de fall vĂ„rdbesöket leder till en remiss kan försĂ€kringspatienten sedan anvĂ€nda denna hos andra vĂ„rdgivare. 

 FörsĂ€kringspatienter fĂ„r i dag en snabbare vĂ„rd i vĂ„rt offentligfinansierade hĂ€lso- och sjukvĂ„rdssystem. Det hĂ€r har vi försökt Ă€ndra pĂ„. Först 2005 genom en stopplag som genomfördes men som revs upp av Fredrik Reinfeldt och Alliansregeringen. Sedan 2017 genom ett förslag som tyvĂ€rr röstades ned av de borgerliga och Sverigedemokraterna. Argumentet var dĂ„ att vĂ„rt förslag saknade underlag och att problemet inte var tillrĂ€ckligt beskrivet. Högerpartierna hĂ€vdade att de inte var bevisat att patienter med försĂ€kring fick snabbare vĂ„rd.

 Under den senaste mandatperioden sĂ„g dĂ€rför den socialdemokratiskt ledda regeringen till att utreda frĂ„gan grundligt. Först 2020 genom en utredning av Myndigheten för vĂ„rd och omsorgsanalys. Sedan 2021 genom en statlig offentlig utredning och slutligen 2022 genom en kompletterande lagstiftningspromemoria som togs fram inom Regeringskansliet. DĂ€rmed finns i dag ett gediget underlag som beskriver problemet och ocksĂ„ vĂ€l genomarbetade lagförslag som skulle kunna Ă„tgĂ€rda dagens brister.

 Det Ă€r nu tyvĂ€rr tydligt att dessa förslag inte kommer genomföras. Den nya regeringen och dess stödparti Sverigedemokraterna verkar nĂ€mligen tycka att dagens ordning fungerar vĂ€l.

 De tycker att det Ă€r bra att företrĂ€desvis mĂ€n med god hĂ€lsa och höga inkomster kan behĂ„lla nuvarande grĂ€ddfiler in i den offentligfinansierade vĂ„rden. De tycker inte att det Ă€r ett problem att kroniker och Ă€ldre personer fĂ„r vĂ€nta lĂ€ngre. Dessa grupper som inte fĂ„r teckna en försĂ€kring och som inte heller har rĂ„d Ă€ven om de skulle fĂ„ det. Regeringen tycker inte principen om vĂ„rd efter behov Ă€r vĂ€rd att vĂ€rna. För hade de tyckt det – dĂ„ hade de stöttat vĂ„ra förslag.