Widar Andersson

Widardirekt

Totalt ansvarslösa statsråd

WidarDirekt Sveriges vice statsminister och utbildningsminister säger idag i en intervju med Dagens Nyheter att Sverige ”måste klara av att ta emot mellan 100 000 och 150 000 flyktingar i år.” För att klara detta vill Åsa Romson och Gustav Fridolin bland annat att momsen på cykelreparationer ska sänkas.

De båda statsråden agerar totalt ansvarslöst. Det svenska mottagningssystemet är redan nu i mycket dåligt skick. Basverksamheter för etablering fungerar inte. Handläggningstiderna för ansökningar sträcks ut åravis framåt i tiden. Polisen klarar inte ens i marginalen av sitt uppdrag med avvisningar av alla som inte frivilligt lämnar landet efter ett avslag. Arbetsförmedlingens handläggare har enligt generaldirektören Mikael Sjöberg att ”hantera mer än dubbelt så många nyanlända.” Arbetslösheten för utrikes födda ökar också stadigt medan den sjunker för inrikes födda.

Läs gärna: Nytt Fattigsverige växer fram

Bostadsbristen är akut i delar av landet. Enligt Boverket riskerar vi bostadstandards som upplevdes som stora problem för snart ett sekel sedan.

Romsons och Fridolins lättsinniga attityd till allvarliga samhällsproblem är skrämmande och provocerande. Precis i dagarna har statsministern utsett Ylva Johansson till ”superstatsråd” för etableringen av de nyanlända som redan är här. Hon ska se till att vässa regeringens insatser för de flera hundra tusen ännu oetablerade människor som kommit mellan 2005 och 2015. Migrationsminister Morgan Johansson har samtidigt varit tydlig med att regeringen kommer att vidta åtgärder om trycket från asylsökande återigen växer sig starkt.

Mot denna bakgrund är Romsons och Fridolins agerande oacceptabelt; ett skott i ryggen på sin statsminister.

Miljöpartiets agerande är mycket riskabelt för Socialdemokraterna. För dagen är inget viktigare än att hålla fast vid budskapet från den 24 november förra året då den reglerade invandringspolitiken återinfördes. Moderaterna har redan bytt politik och talar om behovet av en ”flyktingpaus”. Socialdemokraterna kan då inte ställa sig i andra ringhörnan med Miljöpartiet och inta positionen att det får bli som det blir. Det är på det ansvarsfulla mittfältet som Socialdemokraterna hör hemma. Annars kan det gå riktigt illa. Dagens siffror från DN/Ipsos visar att Moderaterna vinner mark och är största parti. Socialdemokraterna har också en framgång i och med att partiet ligger still på knappt 25 procent. SD tycks samtidigt ha drabbats av lite gnissel i maskinen. Uppgången är i vart fall för tillfället bruten. Moderaterna är där och knaprar. Ska S växa till sig kan partiet inte lämna Moderaterna ensamma vid matbordet.

Invandring är alldeles för allvarligt och viktigt för att kunna anpassas till ytterlighetspartiers ideologiska låtsasvärldar. Sverige ska vara ett lagom stort och bra invandringsland där människor från andra delar av världen så snabbt och effektivt som möjligt kan etablera sig och sina familjer.

Detta ordnade upplägg kräver en reglerad invandring i volymer som gör att både de som kommer hit och samhället är långsiktiga vinnare. Att det finns skolor, bostäder, arbeten och annat av etableringens nödtorft tillgängligt.

Nu behövs några år med fullt fokus på basal etablering av de som kommit hit under det senaste decenniet. För att det ska fungera krävs samtidigt återhållsamma volymer av asylsökanden.

Widar Andersson

 

 

 

Agenda: De här blocken är historia

WidarDirekt Jimmie Åkesson är en skicklig debattör och politiker. Inget snack om den saken. Låt vara att hans position är lättare än många av de andras. Men det är heller inget snack om att de övriga deltagarna i Agendas partiledardebatt på söndagskvällen bidrog till hans lätthet. Hetsen mot varandra att ta avstånd från SD gjorde att Jimmie Åkesson kunde slå och agera från ett drömläge. Det är sorgligt att se att Stefan Löfven gång efter gång går i fällan och börjar skälla på Åkesson för nazism. SD: s partiledare returnerade elegant och vann sannolikt stort gehör hos de breda kretsar som vi vet följer den första timmen av Agendas partiledardebatter.  Även de borgerliga partierna fick sin släng av den Åkessonska sleven. Ni står här och säger att ni vill bli av med regeringen Löfven, sa Åkesson. Men det är ju ni som ser till att Löfven sitter kvar. Ni låter Löfven sitta kvar, sa Åkesson.

 

Mer att läsa: Folkvandring i vår tid.

 

Liberalernas Jan Björklund var på tå i regeringsfrågan. Han hade ju bäddat väl tidigare under veckan för att stå i centrum. Han tog plats och hade en bra period där han talade väl och samlat om en orolig västvärld där extremerna – Donald Trump, en tidigare kommunist som styr brittiska Labour, Brexit och högerpopulism i många länder – tar allt mer plats kräver en vettig mittenpolitikregering i Sverige. Björklund vill vare sig bli beroende av SD eller V.  

Partiledardebatten i Agenda började annars med en favorit i repris. Det var tur för regeringssidan att miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var på bra humör och i god form. Han lyckades i hyfsad mån att matcha Annie Lööfs, Jan Björklunds, Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons helt rättmätiga kritik mot hur Vänsterpartiets udda och absurda hållning till företagande och vinster styr regeringen. Det skär i mitt socialdemokratiska hjärta att det har kunnat gå så illa. I verkliga livet betyder det ingenting. De framgångsrika och mycket uppskattade välfärdsföretagen kommer att fortsätta oavsett konstiga förslag från regeringen. Men för politiken framöver är det självklart ett problem att Socialdemokraterna förfaller till symbolpolitik av värsta vänstersort.

Den första timmens debatt var mycket bra. Samtliga partiledare visade varför de är just partiledare. Det är svårare än vad många kanske tror att ge sig in i en åttapartidebatt med tveksamma majoriteter av det här slaget. Det är endast Jimmie Åkesson som kan agera fritt eftersom han är sin egen. Alla övriga måste tänka sig för både en och två gånger.

 

Noterbart är att sverigedemokraternas Kent Ekeroth och Oscar Sjöstedt sannolikt fick sparken av sin partiledare under debatten.

 

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tog upp skandaler som hänt inom SD med bland annat Kent Ekeroths järnrör och Oscar Sjöstedts vidriga ”judeskämt.”

Ebba Busch Thor sade att hon inte kunde tänka sig att möta dessa personer för att förhandla om politiken. Svaret från Jimmie Åkesson var att hon nog inte skulle bekymra sig för att behöva möta dessa personer framöver. Kanske övertolkar jag. Men nog lät det som om Sjöstedts och Ekeroths dagar som höga sverigedemokrater är räknade. Vågar Åkesson ta det steget så vore det en stor vinst för anständigheten i riksdagspolitiken.

När den andra timmen började i partiledardebatten kom Stefan Löfven direkt till sin rätt. Programledarna ställde frågan om de ”tillfälliga lagar” som har införts för att värna den reglerade invandringspolitiken skulle permanentas eller inte? Löfven konstaterade det självklara att tillfälliga lagar är tillfälliga. Lagarna gäller till 2019. Vad som sker därefter får bestämmas därefter. Det beror på så väldigt många olika saker som vi inte vet om nu.

S har också goda grunder att ta hänsyn till MP i de här frågorna. Att återigen slappa till den reglerade invandringspolitiken finns dock inte på kartan. Spänningarna mellan de borgerliga partierna är av ungefär samma art som den mellan S och MP.

 Sammanfattningsvis var partiledardebatten en utmärkt spegel av hur partipolitiken har det för tillfället. Två år kvar – lite knappt – till nästa val och inga majoriteter av traditionell karaktär kan anas runt knuten.

Sverigedemokraterna profiterar skickligt på ångesten i de forna maktblocken. Vänsterpartiet uppträder ungefär som ett halvt SD och drar sig inte för att sparka på Socialdemokraterna när det passar Sjöstedt.

Det är ett spännande läge. Debatten i kväll gav inga solklara ledtrådar om hur det blir framöver. Men jag skulle bli förvånad om det i oktober 2018 kommer att bjudas in till en partiledardebatt i Agenda där blocken står som de gjorde i kväll. De här blocken är historia. Hoppas jag.

Widar Andersson

Mer spännande har det aldrig varit

WidarDirekt Ikväll är det dags för partiledardebatt i Agenda. Tillställningen börjar klockan åtta och avslutas klockan tio i kväll. Strax efter tio kan du läsa mina kommentarer och funderingar här på WidarDirekt. Inrikespolitiken är mer spännande än på kanske hundra år.

Gamla block och konstellationer och konfliktlinjer puttas så sakta men obevekligt bakåt mot fonden. Mot den politiska scenens ramp strävar istället nya och nygamla motsättningar och allianser. Trots att det är i vart fall nio partier – inklusive Schymans initiativ – som har hyfsade chanser att ta riksdagsmandat vid nästa val så kan man nog inte helt utesluta att det bildas nya partier.

Jag förbereder mig på att lyssna och titta på partiledardebatten med några realpolitiska utgångspunkter som riktmärkande vinklar för mitt lyssnande och tittande:

  1. De gamla stora partierna har inga uppriktiga och grundade och eniga linjer i samtidens stora frågor.
  2. Regeringsfrågan är den solklart viktigaste frågan för partierna inför valet 2018.
  3. Invandringsfrågan är fortfarande den mest strukturerande frågan för väljarna.
  4. SD och V kommer att göra allt vad de kan för att undfly makt och ansvar.

 

Så väl mött här på WidarDirekt vid kvart över tio draget i kväll!

Widar Andersson

Björklund sätter press på V och SD

Uppdaterad! Jan Björklund är partiordförande för Liberalerna och riksdagens toppveteranpolitiker. I ett mycket intressant utspel i Dagens Nyheter på torsdagskvällen öppnar han upp en efterlängtad diskussion om behovet av regeringar i majoritet och om regeringar som inte gör sig helt beroende av Sverigedemokraterna.

En del av reaktionerna på Liberalledarens inlägg - särskilt V-ledaren Jonas Sjöstedts attack i Aftonbladet på fredagsmorgonen - visar på symbiosen som råder mellan ytterligheter som V och SD.

Björklund talar så pass mycket klarspråk man kan begära av en pressad partipolitiker. Han säger det alla vet; (1) Den som vill bilda en anständig majoritetsregering behöver samarbeta med Socialdemokraterna. (2) För att Socialdemokraterna ska vara en anständig samarbetspartner så behöver S band med Vänsterpartiet klippas.

Mer att läsa: Med Löfven i potten.

Självklart säger Jan Björklund att hans förstahandsalternativ är en majoritetsregering med de tre övriga allianspartierna. Detta kommer dock inte att ske; det vet vi. Så frågan är vad det näst bästa är?

Björklund ger oss sitt svar på den frågan. Därmed bryter han isen för en ny ton i de politiska samtalen. Moderaterna och Socialdemokraterna kan inte längre sitta och veva nostalgislagdängor på sina respektive kanter. Pressen ökar på S och M att tala vuxet och moget och öppet om hur landet ligger.

 

Låt oss inte sticka under mattan med att Jan Björklunds utspel även kan betraktas som en elegant desavouering av Birgitta Ohlssons ledarskapsutmaning. Den interna mobiliseringen mot Jan Björklund har byggt på antagandet att han skulle vilja närma sig Sverigedemokraterna. Vilket jag aldrig tror att han har gjort. Däremot har han hävdat – med allt rätt – att det är kontraproduktivt att inte bjuda in riksdagens tredje största parti till partiöverskridande överläggningar i riksdagen. En normalisering av SD är – alldeles oavsett vem som gynnas av detta – viktigt hur som helst. Att vidmakthålla ett läge där runt en femtedel av väljarnas preferenser hålls för isolerbart osunda är inte hållbart på något sätt. Däremot finns inga som helst anledningar att regeringssamverka med SD. Så länge det finns bättre alternativ.

Socialdemokraterna har varit ett folkmittenparti sedan 1917 då kommunisterna slängdes ut/hoppade av. Alla stora och viktiga reformer i Sverige under de senaste 70 åren har skett i samarbete mellan S och de borgerliga partierna i olika konstellationer. Att detta runt 2018 skulle kunna ta sig uttryck i en gemensam regering vore alls inget konstigt. Det är ytterkantspartierna som är konstiga och knepiga. Att den nuvarande blockindelningen ger konstiga och folkfrämmande partier ohemult stort inflytande är en olycka.

Så tack ska du ha Jan Björklund. Om vi sorterar bort de värsta partigängarna och testuggarna på respektive kanter så tror jag väldigt många människor kan tänka sig en sådan slags regering som du kan tänka dig.

 

Somliga andra är som sagt mycket emot den utveckling som Björklund målar upp som möjlig. Vänsterns Sjöstedt talar om Björklunds utspel som en "gåva till SD". I Sjöstedts värld är nämligen allt som suddar ut gränserna mellan "höger och vänster" att betrakta som en gåva till SD. Hans fixering vid SD är kombinerat freudiansk och partitaktisk. Han missar helt att Jan Björklunds förslag om ökad beredskap för nya regeringskonstellationer inte ska förväxlas med något slags "tvångsgifte" för att hålla SD borta. Det Liberalernas ledare föreslår är istället rationellt och sakpolitiskt odramatiska regeringskoalitioner som utöver att vara bra för Sveriges stabilitet och reformstyrka har fördelen att begränsa inflytandet för ytterkantspartier i riksdagen som vill lämna EU, som hatar Nato och som har en förkärlek för förbud av sådant som de av ideologiska skäl ogillar.

Möjligen skulle både SD och V tjäna någon procentenhet eller två på en bred mittenregering. Det är det i så fall värt.

 

Widar Andersson

Därför torskar aktivisterna

WidarDirekt Bokmässan i Göteborg och SVT: s Aktuelltredaktion har under senare tid gjort viktiga insatser såväl för yttrandefriheten som för journalistyrket. På ett ytligt plan kan både Bokmässan och Aktuellt anklagas för att ha svajat betänkligt hit och dit mellan olika ståndpunkter i heta invandringsrelaterade spörsmål. I själva verkandet är det just detta offentliga svajande som är själva poängen.

De både institutionerna har plöjt ny mark i svår terräng. Alla förståsigpåare som suckar och stönar om inkompetens, om vänster – eller högervridning och om förbud och stopp; de gör det alldeles för lätt för sig. Det växer kanske så småningom fram någorlunda ”rätta svar” till hur en kommersiell mässarrangör och en offentligfinansierad public serviceredaktion bäst bör bete sig när de äntrar minerad mark i invandringsrelaterade frågor; vår tids allt annat överskuggande folkliga och politiska vånda och debattämne.

De som hävdar att allt är lätt som en plätt och att Mässan och Aktuellt bara borde ha gjort si eller så; de är sannolikt mer av problemdelar än delar av lösningen.

 

Mer att läsa: Skandal på tingsrätten.

 

Bokmässans besvär med utställaren Nya Tider – ja/nej/ja till deltagande – är lätta att förstå. Efter den utbildande pärs och det härdande gatlopp som Mässledningen utsatt sig för och utsatts för av andra så är jag övertygad om att många i och utanför Mässan i Göteborg har blivit en hel del klokare och insiktsfullare.

Aktuellts orkan var sammankopplad med Bokmässans storm. I en av sina sändningar tog de sig före att ha med en av huvudpersonerna – Nya Tiders chefredaktör Vàvra Suk – i direktsändning. Suk medverkade på länk från Göteborg och tog chansen att lägga ut texten om det ena och det andra. Medverkan från Vàvra Suk kritiserades stenhårt av varje vänster/liberal tyckare som kunde uppbådas.

Programdirektören Jan Helin gav i en debattartikel i DN Kultur kritikerna rätt. Han ansåg att det journalistiska arbetet var undermåligt. Helin ansåg att extrema personer som Vàvra SUK inte skulle få debattera i Public Service. Det var emot Aktuellts sändningstillstånd att göra dylikt eftersom det ”inte finns två sidor av saken i ämnet alla människors lika värde.” Redaktionen på Aktuellt härsknade till och i ett redan klassiskt möte i direktsändning drabbade programledaren Nike Nylander, den levande legenden Janne Josefsson från SVT och Jan Helin samman i en mycket innehållsrik och lärorik debatt där jag skulle säga att framförallt Janne Josefsson räddade SVT: s ära.

Det upprop som vänsterdebattören Lisa Bjurwald tagit initiativ till – uppropet manar till bojkott av nästa års Bokmässa om ”antidemokratiska” krafter tillåts medverka på mässan – kan således läggas till handlingarna utan åtgärd. Bjurwald vevar på i sin höger-vänster-bubbla och märker därför inte att nånting nytt och lovvärt håller på att hända. Alltfler drar kort sagt lite generat på munnen när aktivister på vänster/höger/rasism/kommunism-kanterna anser sig ha tolkningsföreträde för vad som är demokratiskt eller inte.

Det ligger i en spännande och aktuell Bokmässas – likaväl som i en public service redaktions - natur och gener att det bland utställare och besökare finns personer som inte håller demokratin på vare sig första eller andra plats när hen ska ranka sina viktigaste värderingar och ståndpunkter. Konst och litteratur skapas även av rasister, kommunister och allt vad det nu kan vara. Förlag som mest ger ut tendensiös propaganda finns på alla kanter. De finns där och är en del av ett offentligt samtal.

Tiden är för länge sedan förbi då några potentater kunde säga stopp och förbud. Anden är ute ur flaskan. Förbudstiden är över. Det är i den nya tiden som SVT Aktuellt och Bokmässan plöjer ny mark. Det gäller att förhålla sig till antidemokratiska krafter på bestämda men säkerligen nya sätt. Att mörka, förbjuda, stoppa och hindra är lika illa – och hopplöst lönlöst – som ensidigt änglakörssjungande.

Vettiga förhållningssätt växer inte fram av sig självt och utan smärta och svajningar. Det är därför Bokmässan och Aktuellt är att applådera. De tar en del smällar för oss andra. När de väl landar i mer bearbetade kommersiellt och publicistiskt grundade förhållningssätt för vår nya tid så är jag säker på att de kommer att ligga före många andra av oss som sitter fast i ryggmärgsreflexer från en normalitet som inte längre finns. För att inte tala om hur torsk alla de här ytterkantsaktivisterna kommer att vara.

 Widar Andersson

Josefsson gjorde SVT till vinnare

WidarDirekt Jan Helin är relativt ny programdirektör på Sveriges Television. Han rekryterades till SVT från posten som chefredaktör på Aftonbladet.  Idag onsdagen den 28 september gick Helin ut på DN Debatt och gav Expo och DN: s Peter Wolodarski rätt: Det var fel av SVT: s Aktuelltredaktion att inbjuda en företrädare för Nya Tider till en debatt i torsdags förra veckan. Enligt Helin ska inte personer från till exempel Nya Tider kunna medverka i debatter i SVT eftersom det inte kan finnas två olika uppfattningar om "människors lika värde."

Hela affären om Nya Tiders medverkan på Biblioteksmässan i Göteborg är en sorglig uppvisning i anpassning och hållningslöshet. Jan Helin gör inte saken bättre.

 

Mer att läsa: Onödiga jobb är onödiga.

 

Dessbättre lever SVT: s Aktuelltredaktion upp till öppenheten och debattlystenheten som lever i symbios med public service media. Redaktionen bjöd in SVT: s medarbetare Janne Josefsson från programmet Uppdrag Granskning för att debattera med Jan Helin.

Den tidigare Aftonbladetchefen bjöd bra motstånd. Han är en skicklig debattör och kan vända orden lite hur som helst. Men på sista raden är det ingen tvekan om att Janne Josefsson gjorde SVT och öppenheten en stor tjänst när han tog matchen mot Jan Helin.

Josefsson har en kärna av oppositionslusta som ofta leder honom rätt. Feta och giriga direktörer, snällgoda chefer i välgörenhetsorganisationer och yttrandefrihetssvajiga chefer i hans eget bolag; spelar ingen roll. Janne Josefsson högg tag i Jan Helins svajighet och förkärlek för etiketter och ismer. Aktuelltredaktionens Nike Nylander och Janne Josefsson pressade Jan Helin tillbaka till vettiga förhållningssätt där det är självklart att alla olika åsikters företrädare ska kunna debattera i public service.

Janne Josefsson står upp för den enda rimliga hållningen när andra delar av SVT och public service är oroande svajiga och anpassliga till maktens perspektiv.

Den öppna debatten i Aktuellt i kväll visade varför det är värt att betala avgiften för att ha tillgång till SVT. Tack för det.  

Rapp och erfaren politisk kommentator. Sju dagar i veckan skriver han ledarartiklar i Folkbladet. Han skriver krönikor i flera andra tidningar. Widar citeras ofta i riksmedia och hans inlägg noteras både till höger och vänster i politiken. I "bloggen" ger Widar Andersson snabba kommentarer och sin bild av den dagliga utvecklingen.

  • Twitter
  • Widar Andersson
  • Instagram
  • Widar Andersson

Bloggar