Logga in
Logga ut

Angelica Forsberg

Ryttarbloggen

Angelica Forsberg bloggar om ridsport.

Vad tusan är en "tjejhäst"?

Okej, såhär är det: Jag har länge sagt till mina vänner - vi kan kalla dem Folkbladetsporten - att ridsporten iallafall är jämställd. Till skillnad från fotboll och hockey. Ni vet där damlagen i hockey söderöver rapporterats fått städa läktare efter herrmatcherna och där publiken vallfärdar till herrarna och inte till damerna. Där fotbollens Therese Sjögrans hyllning för 200 landskamper klipptes bort från Fotbollsgalan 2014. Anders Svensson fick en bil året dessförinnan för 146 landskamper - Therese Sjögran inget för sina 186.

 

Jag har hävdat det här med ridsportens jämställdhet med en dåres envishet.

Jag har i ärlighetens namn säkerligen varit rätt bitchig om det hela.

Jag böjer mig nu. Viker mig och inser att min egen gren inte är ett dugg bättre.

 

Under finalerna av Falsterbo horse show hör jag SVT-kommentatorn säga "Det där känns inte som en tjejhäst". Om den stora valacken på banan. Tjejen uppepå är en av Sveriges just nu mest lovande ryttare med mästerskap uppradade.

 

En tjejhäst?

 

Vad fan är en tjejhäst?


Jag väljer att inte namnge kommentatorn eller ryttaren här - det är principen som är problemet - inte personen. Men ska vi bryta ner detta lite kanske? Jag säger, ja.

 

En tjejhäst är en häst av kvinnligt kön, kanske du tänker? Nej. Det menar inte nämnda kommentator. Vi talar om en häst som är stor, stark, tung och storgalopperad. Vi pratar om en ryttare som tagit sig hela vägen till Falsterbo GP och gör ett sjukt bra jobb. En insats förunnat få ryttare. En av få svenska ryttare som kämpat sig hela vägen upp mot eliten och blir uttagen att representera Sverige i landslagssammanhang.

 

Seriöst nu. Är det här inte att förminska sporten, tjejerna som utövar den? Killarna som utövar den?

 Jag tänkte sen att "äsch det var en groda", "det upprepas nog inte". Men jodå, när en nättare häst anträder banan upprepas det med något i stil med "detta är vad jag menar med en häst mer lämpad för tjejer".

 

Jag blir oerhört provocerad. Inte bara på grund av det djupt olämpliga i att påstå att tjejer ska rida vissa typer av hästar. Klarar vi inte de stora starka hingstarna? Ska män per automatik rida stora starka hästar - även om man trivs bättre med en nättare speedhäst?

 

Men också för hästen. Vad är det expertkommentatorn egentligen påstår? Måste man rida stort, tufft och hårt med vissa hästar? Är det ett typiskt mansgöra? Är det per automatik så att stor häst - hårda metoder? Viktigare: är det per automatik så att man  = tuffare ridning?

 

Nej fy, säger jag. Fram med fler män och kvinnor som rider mjukt, följsamt, trevligt och samarbetar med sin häst. Bort med hårda metoder, slit och dragande i munnar och sparkar i sidorna. Ridningen sitter inte i könet. Den sitter i kommunikationen med din häst. De svenska ryttarna rider i stort följsamt och fint. Låt det vara så.

 

Det här åsikterna är mina egna. Känn er fria att ta debatten med mig i kommentarsfältet.

 

Ryttarutmaning!

Först satt Jörgen Larsson upp utan sadelgjord. 

 

Sedan hoppade Marcus Westergren (Åby) - utan sadelgjord. 

 

Vi har en ryttarutmaning gott folk. Och denna gång  utan att så väl stå på hästarna eller kasta kallt vatten över sig (och skrämma hästen). Det är kul att se att våra stora ryttare sätter ribban och visar vad som faktiskt är välbalanserad ridning. 

 

PErsonligen ser jag fram emot att se vem i eliten aom plockar upp bollen här näst. 150 barbacka kanske? 

 

 

Vi har ett ryttarstall att vara stolta över

Scandinavium Sista klassen pågår för fullt. Klart är en sak: Vi har en svensk ryttarelit att vara stolt över.

Till skillnad från många andra nationer som finns representerade här - och under andra internationella tävlingar - så ser vi inga ryck, drag, slit och piskrapp. Vi ser inga arga miner och skrik åt hästarna. 

 

Det glädjer mig att se att svenskarna har som regel att klappa om en osäker häst efter en miss. Det här är något vi ska vara stolta över. Det är långt ifrån vad andra på den här nivån gör ibland. 

 

Jag har länge funderat på just det här.  Är det så att svensklagen per automatik får lära sig mjukare ridstil? Är det våra storstjärnor Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson som sätteribban för de yngre? Kanske är det så. De tre nämnda har alltid ridit otroligt mjukt. Är det förbundskapten Ankarcrona som helt enkelt bara främjar den typen av ridstil? Helt klart nåt att fundera på. 

 

Jag tycker också det är dags att fundera på mer nolltolerans inom hoppningen. Vi kanske inte ska dra gränsen vid blod. Vi kanske ska utesluta ryttare med för hård ridstil redan på ungdomsnivå. Framförallt borde det kunna vara kutym på en så stor tävling som GHS. 

 

Det hade inte varit ett problem för de svenska ryttarna. Mjuka händer och mjuk ridstil är det enda som uppenbarar sig. Fantastiskt kul att se om du frågar mig. Det är ni som sätter ribban för alla våra unga. 

 

Nä publiken, skäms!

Scandinavium En sak som jag noterat alla klasser här nere i feberyran i götet är publikens synbara ointresse att lufta fram ryttarnas prestationer. Så fort varje klass  slutat sticker publiken sin väg. Innan pristutdelning. 

 Finns det verkligen inget intresse att hylla de svenska prestationerna? Lite beklämmande  

 

I skrivande stund har kanske en tredjedel av publiken gett sig iväg trots att vi har enorma svenska prestationer.

 

Hur gick klassen då? Jo Irma Karlssons tid var ohotad. HÄr har vi ett framtidslöfte gott folk  håll utkik efter den här tjejen på de största arenorna  

Filip Ågren, kvalad från Löfstad u25 gjorde en sanslös insats och knep andraplatsen.  

Vad kunde Rinné gjort annorlunda?

Ryttarbloggen är såklart på plats i götet och vi kan notera en hel del fina svenska framgångar så långt. Men Mer om det efter kvällens Göteborg trophy. 

 

Nu tänkte jag vi skulle prata lite om dressyr. 

För er som var på EM höjdes en hel del kritiska röster efteråt. Särskilt vad det gäller att Ullevi var alldeles för stort för dressyren som tappade all känsla. Man var helt enkelt för långt bort för att få den där riktiga feelingen. Det glädjer mig att notera att Scandinavium lyfte dressyren till sin rätt. Kul. 

 

Snöpligt slut blev det, för er som läst artiklarna från igår, för Malin Rinné. Blod i munnen på Linköpingsryttarens Scharmeur gav direkt uteslutning. Det var en bedrövad Malin som mötte upp mig efteråt. 

 

Jag tycker det är hemskt att man som hästprofil ska behöva tänka tankarna som uppstår i ett sånt läge.  ”Tror någon jag gör min häst illa nu”. Det är inte konstigt att man gör det i en tid där förståsigpåarna tar över hela internet. Alla kan mest. Vet mest. Förstår mest. Jag förstår att Malin och andra som är med om samma saker tänker tanken. 

Men det kanske är dags att också publiken tänker tanken? Hur beter du dig online? Tar du reda på fakta innan du dömer?

 

I Malins fall fanns det inte ens ett litet sår att finna på charmören. Inte någonstans. Varken av FEI eller veterinärer. Han har antagligen helt enkelt råkat rispa till sig. Med den adrenalinkraften som råder i de här hästarna är det inte konstigt att det ser värre ut än vad det är. För så är det. 

 

Så frågan är: vad skulle Malin gjort annorlunda? Det är en fråga hon ställt sig efteråt. Svaret är: inget. Det här händer ibland och det genererar ett snöpligt slut på tävlandet för den som drabbas. Men den som drabbas har per automatik inte gjort något fel i sin ridning. Ibland händer det bara oförutsedda saker. Väl värt att tänka på innan drevet går på sociala medier, kan jag tycka. 

Förbjud fasta hinder

Fälttävlan Så har det hänt igen. Det där som inte får hända. Nyheten nådde mig precis. Ett rotationsfall och en otroligt rutinerad internationellt tävlande fälttävlansryttare har fått sätta livet till. Jag är livrädd för det här varenda gång jag ser fälttävlan , en sport jag har den yttersta respekten för annars. Ryttare som är så skickliga att de tävlar i alla discipliner samtidigt. Men okt kor kan hända alla. I dag hände det.

 

Tidningen ridsport har skrivit om den tragiska händelsen. http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Falttavlan/2017/9/Falttavlansryttare-avled-efter-fall-pa-tavling/

 

Vi skulle aldrig rida fält utan hjälm eller väst. Är det ändå inte hög tid att totalförbjuda fasta hinder också? Jag såg inte tävlingen - inte denna gång. Jag kan inte med säkerhet svara på om hindret som blev hans död var fällbart eller fast - men ett fällbar hinder torde inte kunna skapa ett rotationsfall av den graden. Och oavsett det finns det fasta hinder på banan. Tyvärr.

Men det här händer för ofta. Det har hänt årligen senaste åren: Hästar fastnar och sopar i utav helvete. Har ryttaren otur hamnar man underst. Fällbara hinder är ingen garanti - långt ifrån. Men fasta hinder? 2017? Det är ren idioti. 

Här behandlar vi ridsport högt och lågt. Lokalt, regionalt och på riks. Vad vill du läsa om i bloggen? Eller i Folkbladet? Tipsa mig på angelica.forsberg@ntm.eu