Angelica Forsberg

Ryttarbloggen

Angelica Forsberg bloggar om ridsport.

Det är ni som är framtiden

 

 

 Matilda Pettersson

 

I mitt jobb har jag förmånen att träffa underbara människor. Den här veckan har jag varit hos två unga framtidshopp i Norrköping. Vi pratar om Hanna Sörlin (uppsutten) och Matilda Pettersson. 

 

Det är så fantastiskt att se våra unga talanger på uppgång. De har ett driv och ett engagemang många bara kan drömma om. 

De här tjejerna lever sin dröm. Ingen tvekan om saken. Men drömmen kommer med ett pris. De har inte fötts in i detta. De sliter varje dag. I regn. I snö. I storm. De tävlar. De vinner. De förlorar. De ramlar av. De dammar av sig och sitter upp igen. Om och om igen. 

De har en ömjukhet av naturen. Inför uppgiften och inför livet som sådant. Det är fantastiskt att se. Om något går fel rannsakar man sig själv. Inte skyller på hästen, banbyggaren, vinden. 

Det är sådana som de här tjejerna som för ridsporten framåt och ger den här branschen en ödmjukhet som jag personligen ibland kan känna saknas. Det är ni som är ridsportens framtid och det blir mig ett sant nöje att följa er. 

 

Håll utkik i Folkbladet för djupare intervjuer med Hanna och Matilda. Jag kommer också varefter bjuda på bilder på instagram. Sök på ryttarbloggenfolkbladet 

/Angelica 

Rent ut sagt förjävligt

Bernhard Maier stängs alltså av i tre månader efter att ha behandlat sin häst illa på en enatkärning tävling i Österrike. Tidningen Ridsport var först att rapportera om det hela och har även lagt upp filmen som du hittar här nedan. 

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Hoppning/2017/6/Klart-att-ryttaren-stangs-av-efter-uppmarksammad-runda/

 

Ritten är inte snygg. Absolut inte. Och om man behandlar hästen sådär på tävling undrar man verkligen vad som sker på hemmaplan. Sånt här ska vi aldrig behöva se. En dålig dag är n dålig dag. En ryttare på toppnivå som tappar fattningen och mer eller mindre misshandlar sin häst en helt annan.

 

Han rycker, sliter, slår. Det är sorgligt att se. Hästen hoppar helt utan ryggaktivitet och tar sig knappt över ett hinder. Det ser rent ut sagt förjävligt ut. 

 

Men var är domarn?! Varför säger ingen åt karln att lätta på handen eller omedelbart lämna arenan? Det här finns det inget försvar för - och all skugga ligger inte på ryttaren heller om du frågar mig. Här är ett solklart fall där man borde markerat både för ryttare och publik. Sånt här vill vi inte se i sporten.

 

Aldrig. 

Inställd 7-stars. Ett hårt slag

Att en deltävling i 7-stars får ställas in på det här sättet är verkligen beklagligt. Vad innebär det hör egentligen?

 

Om jag räknat rätt kan det alltså vara så att ryttare som avstått en av de tidigare tävlingarna är i stort sett helt chanslösa att ta sig till finalen i Falsterbo. 

 

Jag hajar att det ät helt omöjligt att dra ihop en så stor tävling med kort varsel. Kvarka är en fruktansvärt irriterande sjukdom som tycks gävka hästvärlden mest hela tiden 

hur som helst pratade jag med några av våra lokala ryttare. Varken Siri Swärd, Marcus Westergren eller Matilda Petterson verkar bekymrade över den missade delfinalen. Viktor Melin leder som bekant serien och bör vara tämligen säker om han tar poäng i sista deltävlingen i Göteborg. 

 

Så nu blickar vi alltså framåt och hoppas att runsten snart får ha sin tävling, även om det är utanför 7-stars. Gräsbanan är ju trots allt känd för sina trevliga miljöer och duktiga arrangörer. 

Holmén svårslagen i kvalet

Fina tävlingar på Åby idag. Trevliga ritter och fina placeringar för hemmaryttarna.Just nu pågår andra kvalet till 7-stars. Hindren ligger på 135 för stunden.

 

Stephanie Holmén ligger väldigt bra till med sin första och tredjeplacering så långt.

Jens Fredricson ligger tvåa just nu.

 

 

 

 

Mot Falsterbo

slaget är igång på riktigt. Matilda Pettersson har kvalat till Falsterbo med inte mindre än tre hästar i unghästklasserna. 

 

Cornelia Rylen har tagit upp kampen och satsar på samma sak. Cornelia köpte dessutom en ny häst för de riktigt stora klasserna i helgen. Kul! 

Hanna Sörlin och Sissela Smith är i också namn att se upp med framöver. 

 

Nu är det ett par dagars paus på Åby innan slaget om Falsterbo fortsätter. Dessutom med nästa delfinal i 7-stars. Ser fram emot det! Ska du dit?

Matilda och Herta Beata klara

Kvalet är avgjort. Vi får alltså bland annat se Matilda Pettersson och hennes Herta Beata i Falsterbo i sommar. Superkul verkligen! Det här är ett ekipage jag älskar att följa.

Matilda rider oerhört mjukt och följsamt. Hon har dessutom en vinnarskalle som få. Härom dagen frågade jag henne "du är så sjukt lugn mellan klasserna. Är du inte nervös"? När hon lugnt satt och snackade med mig innan värmning av nästa. 

Matildas svar: "nej. Varför ska man bli nervös? Det tar bara energi".

Hon har så rätt. 

 

Här behandlar vi ridsport högt och lågt. Lokalt, regionalt och på riks. Vad vill du läsa om i bloggen? Eller i Folkbladet? Tipsa mig på angelica.forsberg@ntm.eu

Bloggar