Setareh Yousefi

Frankly my dear...

Märkliga förändringar från bok till film

Norrköping Tre cirkusartister förbereder sig för showen

 

Burt Lancaster (mannen till vänster i bild) hade en dröm att få göra en cirkusfilm. Till slut lyckades han nå sitt mål med "Trapeze", en historia om två trapetsartister på cirkus som kämpade om ära och en kvinna.

 

Lancaster har skrivit i en biografi om den filmen. Han har också berättat om historien bakom filmen från en bok. I boken handlade historien om två trapetsartister där den ena är kär i den andra. När hans kärleksobjekt gifter sig med en kvinna mördar han kvinnan på ett sätt så det verkar som att det är maken som har dödat hustrun. En explosiv historia om mord och homosexualitet var väl förmodligen inte var producenter ansåg att publiken kunde ta då 1956, men jag tyckte det lät mycket mer intressant än två rivaliserande cirkusakrobater.

Filmfestivalen avslutas lugnt

Norrköping Man tittar igenom papper vid köksbordet, kvinna står i bakgrunden och betraktar honom

Varje år går en så kallad avslutningsfilm på Norrköping filmfestival. I år är det smådystra "45 år" av Andrew Haigh. Geoff och Kate har varit gifta i 45 år och planerar att fira det med en större fest. Samlivet verkar behagligt om än inte spännande, förväntat efter nästan ett halv sekel med någon annan. En dag kommer ett brev till Geoff om att man hittat kroppen på hans före detta fästmö. Hon hade försvunnit i någon lavin i Alperna och hennes kropp hade aldrig hittats. Kate försöker först visa stöd. Men påminnelsen om exet som försvann blir svårare med tiden. Hennes makes initiala tystnad stör henne men när han öppnar sig finner hon det för tungt att veta detaljer om deras kärlek.

Det finns något hiskeligt äkta över "45 år". Som tittare känner jag att jag ser verkligheten. Människornas beteende och känslor påminner starkt om verkligheten. I många fall i filmer är människor extra verbala jämfört med hur livet är. Här är det inte så. Glöm allt vad teatraliska, intensiva skildringar är, intensiteten är långt mer dov här. Även porträttet av ett gammalt äktenskap är fruktansvärt äkta. Det är ingen "American Beauty" med explosiv ångest som fond. I "45 år" är det livets naturliga, gnagande ångest som skildras.

Allt som allt ett väldigt bra sätt att avsluta en festival på en söndag. Lugnt, betydelsefullt, kvalitativt.

We are fucked

Norrköping Stephen Emmot håller i en jordglob

Igår var jag på filmfestivalen och såg "Ten Billion". Man skulle kunna kalla den en variant av 2006 års dokumentär "An Inconvenient Truth" med Al Gore i spetsen som föreläste om klimatkrisen. I den här filmen är det forskaren Stephen Emmot som föreläser om vår planets största utmaning; vi.

Metodiskt går Emmot igenom på vilka plan vi håller på att skada vår planet och förstöra både för oss själva och andra varelser. Domedagsprofetian mynnar ut att det finns hopp, men då måste vi sluta konsumera på den nivå vi gör idag. Stephen tror dock inte att vi kommer göra det. Han ser inga indikationer på förändring hos människan i livsstil och konsumtion. Som han uttrycker sig bokstavligt "We are fucked".

Det är jättesvårt att argumentera mot honom på den punkten. För onekligen blir vi bara sämre på att ta hand om vår planet, inte bättre. Vi fortsätter att konsumera mer, inte mindre. Att minska konsumtion tror jag är svårt eftersom människor generellt inte är speciellt lyckliga och använder förmodligen konsumtion som ett sätt att må bättre. Det som var förvånande med dokumentären är att det inte är något rosa skimmer någonstans. Stephen Emmot tror inte på oss och hymlar inte med det.

Meryl Streep trött på att vara älskad av allt och alla

Norrköping Meryl Streep

De senaste tio åren har Meryl Streep åtnjutit larvig popularitet. Snacket om henne får det låta att hon är någon form av gudinna och att hennes skådespeleri är flera nivåer över någon annans. Streep är duktig, men så mycket bättre är hon inte. Kanske i Hollywood (inte egentligen) men världen är full av skickliga skådespelare. Man kan nog säga att hon jobbat ihop sig till den här populariteten. Vilket ibland får det att verka att det inte finns några andra kvinnor på 60 som kan vad hon kan.

Kanske därför har Streep börjat visa mindre bra hos sig. Så pass mycket att jag undrar om det inte är med flit. Just nu är hon på promotion-turné för filmen "Suffragette" som handlar om feministisk rörelse i Storbritannien. Självklart kommer hon då att som kvinna få frågor om feminism. En 13-åring kan lista ut det. Men Streep beter sig som om det är superjobbigt att få sådana frågor. I början av året när Patricia Arquette höll ett tal på Oscarsgalan om jämställdhet klappade Meryl teatralt och stödde budskapet till max. Nu väljer hon att gå ut med att hon inte är feminist. För hör och häpna, hon älskar män. Hon är gift med en man och har söner.

Du kan läsa lite mer här: http://www.celebitchy.com/451043/meryl_streep_makes_another_nonsense_statement_about_feminism_what_the_what/

Jag välkomnar Meryls urflipp. Hon är oproportionerligt hajpad och det gör inget om hon får lite mer mänskligt varumärke. Förstör din image bäst du vill Mery Streep så kanske mångfalden ökar.

När jag berördes av den minst originella filmen

Norrköping Elever och lärare i ett klassrum

"Les héritiers" eller "Once In A Lifetime" som den heter internationellt är en av de franska filmer som går på Norrköpings filmfestival. Att tänka sig två mindre originella historier än 'läraren som ordnar upp värstingklassen' och nästa alla berättelser med kopplingar till andra världskriget, är svårt. Men Marie-Castille Mention-Schaar har ändå gjort en film innehållande dessa högst vanligt förekommande elementen. Nu sägs filmen vara  baserad på verkliga händelser så det var väl inget hittepå. Många epiteter kan appliceras på den, men nyskapande är inte en av dessa.

 

Madame Gueguen är en tuff men snäll lärare som fått en bråkig klass på halsen. Från första scen är det ganska uppenbart vad som kommer att hända. Inte därför att den är förutsägbart gjord men eftersom de flesta av oss sett sådana här skildringar tidigare är vi välinformerade om hur formeln fungerar. För att styra klassen mot mål anmäler läraren dem till en tävling där ämnet för i år är barnens perspektiv i andra världskriget.

Ändå kom tårarna när klassen kämpade hårt med sitt arbete om kriget. Ibland kan en film sakna den där extra och ändå bli en upplevelse som berör.

När filmen blir lite för lik verkligheten

Norrköping Minna står och tittar bort oroligt, från filmen "Tjuvheder"

Igår var det filmfestivalspremiär i Norrköping. Årets invigningsfilm var svenska "Tjuvheder" som kommer på biograferna i oktober. Jag är en sån som tycker att invigningsfilmen ska vara lite uppåt också på något sätt. "Hairspray" som var invigningsfilmen 2007 tyckte jag var helt rätt. Det var inte festivalen bästa, visningen efter exempelvis var "The Last King Of Scotland" vilket var en hänsynslöst stark film. Däremot fungerade "Hairspray" som en öppnare.

"Tjuvheder" är så äkta som det någonsin kan bli. Biobesökaren i mig , inte recensenten, kände direkt efter att den var för verklig. Upplevelsen är som att vara bland missbrukare och se det värsta av det värsta. Vilket säkert är lärorikt men just i stunden kändes det för mycket. Att biosalongen var fylld av välmående medelklass blev också lite märkligt. Som om vi turistade på deras missär. "Tjuvheder" är en sådan där film man vill se när man vill ha bekräftelse på att världen är hemsk.

Efteråt var det frågestund med regissören. Han nämnde Ken Loach som inspiration. Att Loach trots socialrealismen också får till farten i berättelserna, man hamnar rakt in it det. En väldigt bra beskrivning av Loach. Jag hade inte tänkt på den jämförelsen men då slog det mig att ja, "Tjuvheder" är sannerligen inte gjord av Ken Loach. Peter Grönlunds film saknade precis det där som han själv beskrev som styrka hos Ken Loach. Annars var det en välgjord och väldigt trovärdigt. Men sen påmindes jag om Ken Loachs karriär över decennier och Grönlund som långfilmsdebuterar med den här.

Det kommer en recension i tidningen vid ordinarie biopremiären.

Filmbloggen "Frankly my dear..." är en anspelning på det bästa filmcitatet från "Borta med vinden". I vanliga fall skriver jag om film i Folkbladet. På den här bloggen kommer jag skriva allt det som går att skriva om filmer som inte ryms i en recension. Annars kan ni läsa mina recensioner i tidningen.

Bloggar