Setareh Yousefi

Frankly my dear...

Audrey och Marilyn, två överskattade ikoner

Norrköping Siluettbild av Marilyn Monroe och Audrey Hepburn

Marilyn Monroe och Audrey Hepburn är en av få skådespelare som alla känner till. De som inte är så intresserade av film, de som är för unga för att känna till äldre skådespelare, de känner också till dessa två kvinnor.

 

Men, det fanns många bättre skådespelare under höjden av deras karriärer. En annan Hepburn, exempelvis Katharine var en bättre skådespelare än Audrey. Eller Bette Davis, Jane Russell, Ava Gardner, Joan Crawford och så vidare. Marilyn Monroe är väl inte känd heller idag som så fantastisk skådespelare men hon får ändå mer beröm i relation till det hon presterade.

En sak skiljer Marilyn och Audrey från många skådespeleskor från den tiden, båda pratar som flickor. I ton och sätt att prata hade båda suddat ut allt vad kvinna var i sina röster. En ljus röst kan ingen hjälpa men det barnsliga stön de båda sysslade med var pålagd. Båda var också barnsliga på de sätt som kan vara önskvärt hos kvinnor. Marilyn ägnade sig åt det där omedvetna sexualla 'neh men ooops, råkade jag göra så?' och Audrey det där extremt sköra som ropar efter beskydd. Ingen av dem utmanande.

 

Så när jag vurmar för skådespelerskor från den tiden är jag vänd mot andra än de där två gigantikonerna som är absolut överskattade.

 

Ava Gardner

Ava Gardner

 

Jane Russell

Jane Russell

 

Katharine Hepburn

 

 

 

Meryl Streep trött på att vara älskad av allt och alla

Norrköping Meryl Streep

De senaste tio åren har Meryl Streep åtnjutit larvig popularitet. Snacket om henne får det låta att hon är någon form av gudinna och att hennes skådespeleri är flera nivåer över någon annans. Streep är duktig, men så mycket bättre är hon inte. Kanske i Hollywood (inte egentligen) men världen är full av skickliga skådespelare. Man kan nog säga att hon jobbat ihop sig till den här populariteten. Vilket ibland får det att verka att det inte finns några andra kvinnor på 60 som kan vad hon kan.

Kanske därför har Streep börjat visa mindre bra hos sig. Så pass mycket att jag undrar om det inte är med flit. Just nu är hon på promotion-turné för filmen "Suffragette" som handlar om feministisk rörelse i Storbritannien. Självklart kommer hon då att som kvinna få frågor om feminism. En 13-åring kan lista ut det. Men Streep beter sig som om det är superjobbigt att få sådana frågor. I början av året när Patricia Arquette höll ett tal på Oscarsgalan om jämställdhet klappade Meryl teatralt och stödde budskapet till max. Nu väljer hon att gå ut med att hon inte är feminist. För hör och häpna, hon älskar män. Hon är gift med en man och har söner.

Du kan läsa lite mer här: http://www.celebitchy.com/451043/meryl_streep_makes_another_nonsense_statement_about_feminism_what_the_what/

Jag välkomnar Meryls urflipp. Hon är oproportionerligt hajpad och det gör inget om hon får lite mer mänskligt varumärke. Förstör din image bäst du vill Mery Streep så kanske mångfalden ökar.

När jag berördes av den minst originella filmen

Norrköping Elever och lärare i ett klassrum

"Les héritiers" eller "Once In A Lifetime" som den heter internationellt är en av de franska filmer som går på Norrköpings filmfestival. Att tänka sig två mindre originella historier än 'läraren som ordnar upp värstingklassen' och nästa alla berättelser med kopplingar till andra världskriget, är svårt. Men Marie-Castille Mention-Schaar har ändå gjort en film innehållande dessa högst vanligt förekommande elementen. Nu sägs filmen vara  baserad på verkliga händelser så det var väl inget hittepå. Många epiteter kan appliceras på den, men nyskapande är inte en av dessa.

 

Madame Gueguen är en tuff men snäll lärare som fått en bråkig klass på halsen. Från första scen är det ganska uppenbart vad som kommer att hända. Inte därför att den är förutsägbart gjord men eftersom de flesta av oss sett sådana här skildringar tidigare är vi välinformerade om hur formeln fungerar. För att styra klassen mot mål anmäler läraren dem till en tävling där ämnet för i år är barnens perspektiv i andra världskriget.

Ändå kom tårarna när klassen kämpade hårt med sitt arbete om kriget. Ibland kan en film sakna den där extra och ändå bli en upplevelse som berör.

När filmen blir lite för lik verkligheten

Norrköping Minna står och tittar bort oroligt, från filmen "Tjuvheder"

Igår var det filmfestivalspremiär i Norrköping. Årets invigningsfilm var svenska "Tjuvheder" som kommer på biograferna i oktober. Jag är en sån som tycker att invigningsfilmen ska vara lite uppåt också på något sätt. "Hairspray" som var invigningsfilmen 2007 tyckte jag var helt rätt. Det var inte festivalen bästa, visningen efter exempelvis var "The Last King Of Scotland" vilket var en hänsynslöst stark film. Däremot fungerade "Hairspray" som en öppnare.

"Tjuvheder" är så äkta som det någonsin kan bli. Biobesökaren i mig , inte recensenten, kände direkt efter att den var för verklig. Upplevelsen är som att vara bland missbrukare och se det värsta av det värsta. Vilket säkert är lärorikt men just i stunden kändes det för mycket. Att biosalongen var fylld av välmående medelklass blev också lite märkligt. Som om vi turistade på deras missär. "Tjuvheder" är en sådan där film man vill se när man vill ha bekräftelse på att världen är hemsk.

Efteråt var det frågestund med regissören. Han nämnde Ken Loach som inspiration. Att Loach trots socialrealismen också får till farten i berättelserna, man hamnar rakt in it det. En väldigt bra beskrivning av Loach. Jag hade inte tänkt på den jämförelsen men då slog det mig att ja, "Tjuvheder" är sannerligen inte gjord av Ken Loach. Peter Grönlunds film saknade precis det där som han själv beskrev som styrka hos Ken Loach. Annars var det en välgjord och väldigt trovärdigt. Men sen påmindes jag om Ken Loachs karriär över decennier och Grönlund som långfilmsdebuterar med den här.

Det kommer en recension i tidningen vid ordinarie biopremiären.

Regissörer behövs inte

Norrköping Tom Hardy

Regissörer är onödiga, i alla fall om man frågar Tom Hardy. Jag tror inte han är den första som tycker chefen är onödig. Däremot vet jag inte om han förstår en regissörs roll.

 

Så här uttalade sig Hardy:
"A writer comes with nothing and he writes something down and there’s a story. Then a bunch of actors come along, and people can watch that. Then a third person comes along and says, ‘I really love what you guys are doing. And if you’d just do it the way I see it, we’d really be onto something.’ And there’s part of me that goes: ‘Why are you here?’ A director who hasn’t written something, and they say, ‘Trust me.’ And I’m like, ‘With what, mate?"

Någon måste ha överblicken och styra skeppet. Manusförfattaren har lagt planen men någon måste driva det. Hardy verkar ha tappat den aspekten. Som en av de bättre skådespelarna just nu är det kanske otydligt för honom vad mer som kan göras.

 

Men jag tycker Tom Hardy ska testa att göra en regilös film. Vore intressant som experiment.

Äntligen vanliga människor i en film

Norrköping Amy Schumer och Bill Hader i "Trainwreck"

I onsdags var jag och såg "Trainwreck". En romantisk komedi av Judd Apatow, mannen bakom filmer som "40 Yearold Virgin" och "Knocked Up". Komikern Amy Schumer har skrivit "Trainwreck" och spelar själv huvudrollen i den. Och den här filmen är banbrytande. Inte för att humorn är exceptionell eller att storyn omvälvande. Nyskapande är den av en enkel orsak: huvudpersonerna är inte Hollywood-typer utan helt normala människor. Därmed är "Trainwreck" även beviset för att det fungerar. Du behöver inte ha muskulösa hunkar och bombshell-kvinnor för att det ska vara givande.

 

Amy Schumer är inte vacker, hon ser ut som en vanlig kvinna. Med filmsmink ser hon ut som vem som helst på en gata i Sverige ungefär. Hon är inte jättesmal, i Hollywood tycker de säkert att hon är tjock men hon är vad genomsnittet skulle kalla normalvikt. Hennes ansikte är något fylligare. Även objektet för hennes kärlek i filmen är en vanlig människa, spelad av Bill Hader. Nu har män större möjligheter att vara helt vanliga killar så den castingen är inte lika slående.

 

Vad som är ännu bättre är att Schumers karaktär inte anses vara ful, tjock eller konstig i historien. Karaktären är en promiskuiös kvinna som inte alls har problem att träffa män. Det här går emot allt vad romantiska komedier gjorda i Hollywood handlar om. Att se motpolen på bio var extremt befriande. Bara av den orsaken är "Trainwreck" värd priset. Dessutom skulle jag säga att filmen i sig även är sevärd oavsett den här dimensionen.

 

Att jag gör ett helt inlägg om det här visar såklart hur märklig filmvärlden är, i synnerhet Hollywood. Kan bara hoppas på bra biljettsiffror som tillåter fler berättelser där kvinnor får vara helt vanliga människor.

Filmbloggen "Frankly my dear..." är en anspelning på det bästa filmcitatet från "Borta med vinden". I vanliga fall skriver jag om film i Folkbladet. På den här bloggen kommer jag skriva allt det som går att skriva om filmer som inte ryms i en recension. Annars kan ni läsa mina recensioner i tidningen.

Bloggar