• torsdag 18 december 2014
Håll i nu Hägglund Widardirekt Widardirekt
Vädersponsor:

Setareh Yousefi

Frankly my dear...

Ibland ska man akta sig för att rätta andra

Norrköping Jennifer Garner skulle rätta Conan O'Brien i hans program...det gick sådär...

 

Äntligen mer tillgänglighet på biograferna

Norrköping En ny lag ska träda i kraft som gör att svenska biografer ska börja texta svensk film. Personligen tycker jag det är fantastiskt. Det finns människor som inte har hörsel, det finns sådana som har hörselstörningar, äldre som inte alltid hör väl, invandrare som inte alltid hänger med om karaktärer talar i dialekt och så vidare. Nu får dessa personer större möjligheter att se svensk film på bio.

 

Alla håller inte med. Producenten för kommande svenska komedin "Micke & Veronica" tycker tydligen att det är katastrofalt. Tydligen anser de att och andra i filmbranschen att det blir dödsstöten för svensk komedi.

 

http://folkbladet.se/kultur-noje/kritik-mot-krav-pa-svenska-biotexter-7570968.aspx

 

Jag har ett tips. Gör rolig film, för det är ett torrt öken när det handlar om svensk komedi. Jag har sett trailern för "Micke & Veronica" utan textning och den verkar katastrofal ändå. Måhända att jag har fel men amerikanska filmer har text och det stör inte oss som är flytande på engelska och hör vad som sägs i scenerna.

 

I artikeln diskuterar producenten andra lösningar. Hon pratar om att det finns kopior för hörselskadade. Jag vet inte om hon menar dvd-varianterna men det är inte samma sak som på bio. Eftersom vi i Sverige är så vana vid textning tror inte jag att det blir något problem. Samtidigt kan de med hörselproblem liksom vi andra välja vilken visning de vill gå på och inte bli låsta till enstaka visning som kanske ordnas i större städer.

 

Jag såg "Gentlemen" på Cnema igår där de precis börjat med det här och det fungerade helt utan problem. Efter ett tag såg man knappt texten.

Ryslig och skrämmande av Jake Gyllenhaal

Norrköping Jake Gyllenhaal i rollen som Louis Bloom i Nightcrawler

Förra helgen var jag och såg "Nightcrawler" som jag inte recenserade. Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen som Louis Bloom. En enstöring som försöker skaffa sig ett jobb i en allt kallare värld där människor gör vad som helst för en fjuttig lön. Överlag tycker jag Gyllenhaal är en ganska bra skådespelare. Han går in i sina roller och engagerar sig. Han är för det mesta inte en sådan du tappar andan av men han är värd att rollsätta.

 

I "Nightcrawler" tar han det till nästa nivå. Hans blick, hans kroppsspråk och hela uppsynen är skrämmande. Louis är en skrämmande människa, men samtidigt också någon som är produkt av vår värld. Den balansen hanterar Gyllenhaal ypperligt. Ibland var det som om hans muskler ändrades marginellt när han gick i olika känslotillstånd. Mig hade han i sitt grepp filmen igenom. Min kompis satt ibland och täckte för ansiktet med sin jacka. Gyllenhaal spelar Blooms förskräckliga natur utan att överspela.

 

Filmen i sig är riktigt bra, men inte ett mästerverk. Jake Gyllenhaal däremot har gjort sin karriärs roll tror jag. Hittills i alla fall.

För jämställdhetens skull, här är Ansel Elgort

Norrköping Ansel Elgort i läderjacka, gröna leopardbyxor

För några veckor sedan visade jag Anne Hathways hemskt läskiga utstyrsel. Känns bra nu att kunna en manlig skådespelare som driver med stilfullhet. Ansel Elgort, mest känd för sin roll i "Förr eller senare exploderar jag", var på American Music Awards där han bar kläderna ovan. Jag gillar hur nöjd han är med sina kläder. Ska kanske inte heller klaga på att en man äntligen vågar klä sig i annat än vanlig mörk kostym.

Christian Bale är avundsjuk på Ben Affleck som får spela Batman

Norrköping Christian Bale i Batman med kostymen i bakgrunden

Såklart han är, såklart han är. För Bale tar det mesta på allvar. Det spelar ingen roll hur larvig en film är som han varit med i, han tar sin medverkan på största allvar. Han var med i "Terminator" den tredje eller fjärde eller något när han tappade greppet och skällde ut en medarbetare som passerade scenen medan Bale spelade sin roll.

 

Ben Affleck ska alltså spela Batman i en kommande film där både Batman och Stålmannen spelar, en fortsättning på förra sommarens film om Stålmannen. Så här säger Christian Bale:

 

"The fact that I'm jealous of someone else playing Batman," Bale said. "I think I should have gotten over it by now."

 

Tycker jag också Christian, Batman är i slutändan en liten lek som man inte bör ta på för stort allvar. Vuxen man klär ut sig till fladdermus när han ska rädda sin stad. Det är vad Batman handlar om.

Kritikerveckan på MovieZine ger mörk bild av filmkritiken

Norrköping Det har gått två veckor sedan jag var med i MovieZines kritikervecka där de pratade med filmkritiker om läget. Jag, ett gäng rikskritiker och en filmbloggare intervjuades och alla förutom filmbloggaren såg en mörk framtid där mångfalden försvinner. Vad jag inte visste var att även sådana som arbetar för Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet har rätt dåliga arbetsförhållanden. Trodde det var lokalrecensenterna som påverkades enbart. Väldigt trist egentligen.

 

Intervjun kan du ialla fall läsa här (och sedan klicka dig vidare till de andra intervjuerna):

https://www.moviezine.se/nyheter/setareh-yousefi-det-kravs-mer-for-att-imponera-pa-filmkritiker

 

Folkbladet har också lagt upp en del recensioner på webbplatsen. Här är de:

 

The Hunger Games: Mockingjay - del 1

http://folkbladet.se/kultur-noje/morker-och-ra-stamning-nar-katniss-everdeen-ar-tillbaka-7529497.aspx

 

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

http://folkbladet.se/kultur-noje/masterverk-om-livets-absurditet-7507700.aspx

 

All We Have Is Now

http://folkbladet.se/kultur-noje/rockumentar-utan-driv-7464301.aspx

 

Love, Rosie

http://folkbladet.se/kultur-noje/charmigt-par-raddar-komedi-7458307.aspx

 

Bröllopskaos

http://folkbladet.se/kultur-noje/djarvt-om-rasism-och-fordomar-7432507.aspx

Filmbloggen "Frankly my dear..." är en anspelning på det bästa filmcitatet från "Borta med vinden". I vanliga fall skriver jag om film i Folkbladet. På den här bloggen kommer jag skriva allt det som går att skriva om filmer som inte ryms i en recension. Annars kan ni läsa mina recensioner i tidningen.

Bloggar