Setareh Yousefi

Frankly my dear...

Ibland ska man akta sig för att rätta andra

Norrköping Jennifer Garner skulle rätta Conan O'Brien i hans program...det gick sådär...

 

Cristiano Ronaldo - Mer än fåfänga och fotboll

Norrköping Cristiano Ronaldo, närbild

I måndags var jag på Cnema (Norrköpings kommunala bio för den oinvigde) för att se livesändningen och dokumentären om en av tidernas bästa fotbollsspelare, portugiesen Cristiano Ronaldo. För de flesta är Ronaldo känd för sin fotboll alternativt  hans trimning av utseende med plockade ögonbryn och diverse skönhetsfix. I min familj har det varit hans välgörenhetsarbete som varit det mest framstående. Ronaldo har konsekvent funnits där för andra människor och gett av det han har i åratal. Sist Portugal var i VM har jag ett starkt minne av bilder från innan en match där små barn som skulle gå in med spelarna gick fram till honom. En pojke viskade nånting och Ronaldo kramade om honom. Sedan kom resten av barnen och fick alla kramar. Bortom hårpomad finns ett starkt bultande hjärta.

Filmen i sig väckte ganska mycket intresse. Men, Cristiano Ronaldo må vara öppen...samtidigt så fick man inte gå riktigt nära. Han är uppenbarligen ingen Amy Winehouse (samma producenter som filmen "Amy") som öppnar upp sig. Han pratade väldigt öppenhjärtligt om sin far som gick bort i alkoholism. Han nämnde också det pris han har fått betala för att bli världens bästa. Från 12-årsåldern bodde Cristiano ifrån sin familj.

Vad jag fann mest intressant är att han skaffat barn själv vid 25. När nyheten släpptes för fem år sedan gick det rykten om att en one-night stand lett till graviditeten. I filmen får jag en stark känsla av att sonens tillkomst inte var effekten av något spontant. I början fanns också rykten om att Ronaldo köpt loss barnet från modern. Jag har svårt att tro att en kvinna som råkar bli med barn i sådan situation bara lämnar sitt barn över till pappan totalt. Däremot känns det mer troligt att Ronaldo ville ha barn och har genom en surrogat eller liknande sett till att skaffat det. Ronaldo förklarar att han aldrig kommer att berätta hur det hela gick till förutom för sin son. Vad som är klart i alla fall är att barnet är hans och att farmor tar hand om honom ganska mycket.

Då och då skaffar kvinnor barn själva. Men väldigt sällan upplever man en man som gör det (delvis är det såklart en ekonomisk fråga, men inte enbart, CR7 har råd att själv skaffa barn). De flesta fotbollsspelare är väldigt konventionella och följer normer i sina livsval, därför är Cristiano Ronaldo väldigt intressant. Han är samtidigt en ganska privat person vilket gör att vi inte får veta mer. En sak är säkert, förutom sitt stora hjärta är han också en riktig normbrytande.

Noomi Rapace helt fel som Amy Winehouse

Norrköping Amy Winehouse

Dokumentären "Amy" är en av årets bästa. Rörande, brutal, vacker. Så självklart tycker någon (regissören Kristen Sheridan i det här fallet) att en fiktionsfilm om hennes liv också behövs. Ryktet säger att det är svenska skådespelerskan Noomi Rapace ska spela Winehouse. Inte bara ryktet, The Hollywood Reporter säger det.

 

Min första reaktion på den här nyheten: Noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!
Rapace är ingen skådespelare av rang. I enstaka roller gör hon bättre ifrån sig. Jag har extremt svårt att se henne klara av Winehouse-karisman. Jag antar att hon kommer försöka sig på missbrukarsmärta. Kanske lyckas hon med den biten, om hon har tur. Men hur hon ska klara av att se ut som eller kännas som själfulla sångerskan är en gåta.

 

Det här känns nästan värre än när nyheten kom att Tobey Maguire skulle spela Nick i "The Great Gatsby" som också blev helt fel. Vet inte om Rapace fått rollen baserad på sin längd och hårfärg eller vad? Kanske har hon provspelat och var helt bedårande. På något sätt vill jag inte veta. Jag vill att någon annan spelar Amy Winehouse. Eller att filmen inte ens görs.

Brister okej om de soundtrackas av Cat Stevens

Norrköping Bill Murray och Leem Lubany som Richie Lanz och Salima Khan i öknen

Många musikaler har en sak gemensamt, all energi som har lagts på musiken lyser med sin frånvaro på story. Nu kan man inte kalla "Rock The Kasbah", som har premiär på fredag i Norrköping, för någon musikal. Men musik är ett starkt huvudämne och då särskilt Cat Stevens/Yusuf Islams vackra melodier.

 

Recensionen kommer i tidningen på fredag. Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en förvånansvärt ojämn film. Den ger mig känslan att vilja göra om, att sätta mig i manussitsen och förbättra (vi säger inget om jag skulle kunna eller inte). Om inte annat att inta producentrollen och säga "nejnej, det här fungerar inte alls som komedi...gör ett drama, ni kan behålla Murray men han behöver inte vara butter gubbe med hjärta av guld, dumpa de där två killarna, ta inte så lång tid innan ni kommer till berättelsens kärna, tjafset i början...klipp, klipp". Sedan hade jag sagt att de gärna får hålla fast vid Cat Stevens.

Han är införd i berättelsen på ett smart sätt. Salima som har religiös bakgrund får officiellt sätt inte sjunga, det uppskattas inte i hennes kretsar att kvinnor sjunger. Men Cat Stevens går, för Stevens konverterade till Islam. Han är numera en symbol för brobyggande. Västerlänningen som konverterade till Islam, till en början dogmatisk men som funnit en moderat hållning och numera återigen sjunger sina gamla låtar. Som symbolfigur i filmen om amerikansk promoter som är manager åt pashtunsk kvinna är Stevens perfekt.

 

Sedan är det absolut underbart att höra hans låter både genom honom och genom skådespelerskan Leem Lubany. Här är "Peace Train":

Filmfestivalen avslutas lugnt

Norrköping Man tittar igenom papper vid köksbordet, kvinna står i bakgrunden och betraktar honom

Varje år går en så kallad avslutningsfilm på Norrköping filmfestival. I år är det smådystra "45 år" av Andrew Haigh. Geoff och Kate har varit gifta i 45 år och planerar att fira det med en större fest. Samlivet verkar behagligt om än inte spännande, förväntat efter nästan ett halv sekel med någon annan. En dag kommer ett brev till Geoff om att man hittat kroppen på hans före detta fästmö. Hon hade försvunnit i någon lavin i Alperna och hennes kropp hade aldrig hittats. Kate försöker först visa stöd. Men påminnelsen om exet som försvann blir svårare med tiden. Hennes makes initiala tystnad stör henne men när han öppnar sig finner hon det för tungt att veta detaljer om deras kärlek.

Det finns något hiskeligt äkta över "45 år". Som tittare känner jag att jag ser verkligheten. Människornas beteende och känslor påminner starkt om verkligheten. I många fall i filmer är människor extra verbala jämfört med hur livet är. Här är det inte så. Glöm allt vad teatraliska, intensiva skildringar är, intensiteten är långt mer dov här. Även porträttet av ett gammalt äktenskap är fruktansvärt äkta. Det är ingen "American Beauty" med explosiv ångest som fond. I "45 år" är det livets naturliga, gnagande ångest som skildras.

Allt som allt ett väldigt bra sätt att avsluta en festival på en söndag. Lugnt, betydelsefullt, kvalitativt.

We are fucked

Norrköping Stephen Emmot håller i en jordglob

Igår var jag på filmfestivalen och såg "Ten Billion". Man skulle kunna kalla den en variant av 2006 års dokumentär "An Inconvenient Truth" med Al Gore i spetsen som föreläste om klimatkrisen. I den här filmen är det forskaren Stephen Emmot som föreläser om vår planets största utmaning; vi.

Metodiskt går Emmot igenom på vilka plan vi håller på att skada vår planet och förstöra både för oss själva och andra varelser. Domedagsprofetian mynnar ut att det finns hopp, men då måste vi sluta konsumera på den nivå vi gör idag. Stephen tror dock inte att vi kommer göra det. Han ser inga indikationer på förändring hos människan i livsstil och konsumtion. Som han uttrycker sig bokstavligt "We are fucked".

Det är jättesvårt att argumentera mot honom på den punkten. För onekligen blir vi bara sämre på att ta hand om vår planet, inte bättre. Vi fortsätter att konsumera mer, inte mindre. Att minska konsumtion tror jag är svårt eftersom människor generellt inte är speciellt lyckliga och använder förmodligen konsumtion som ett sätt att må bättre. Det som var förvånande med dokumentären är att det inte är något rosa skimmer någonstans. Stephen Emmot tror inte på oss och hymlar inte med det.

Filmbloggen "Frankly my dear..." är en anspelning på det bästa filmcitatet från "Borta med vinden". I vanliga fall skriver jag om film i Folkbladet. På den här bloggen kommer jag skriva allt det som går att skriva om filmer som inte ryms i en recension. Annars kan ni läsa mina recensioner i tidningen.

Bloggar