Setareh Yousefi

Frankly my dear...

Här kommer vår bestraffning

Norrköping Håll i hatten, det ska göras en musikal med bland andra Gwyneth Paltrow, Beyoncé, Reese Witherspoon, Andy Samberg och Cameron Diaz. Ryan Murphy, jobbige mannen bakom tv-serien "Glee" är den som ligger bakom det här projektet. Min första känsla: det här är en bestraffning av människor, för vad vet jag inte men kanske för hur vi behandlar varandra, planeten och andra varelser. I så fall rätt åt oss.

 

Här är en sjungande Cameron Diaz

Når in i själen genom absurd och intelligent berättarstil

Norrköping Scen på bar ur Min pappa Toni Erdmann

Min pappa Toni Erdmann
Cnema/Filmstaden
Regi: Maren Ade
I rollerna: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Ingrid Bisu m fl.
Betyg: 5/5

Fusion av hjärta och hjärna i en intelligent konstruktion av Maren Ade. En far försöker rädda sin dotter från den värld av karriärism och hjärtlöshet hon fastnat i.

Sätten att beskriva livet på är många. Majoriteten av vilka görs väldigt rättframt. Från punkt A till punkt B. Maren Ade har tagit en annan väg, en underbyggd och intelligent väg som befinner sig på flera nivåer samtidigt. Hon väljer att berätta om allas våra liv genom Winfried och Ines, far och dotter. En sammankomst av hjärta och hjärna som lever långt efter att du sett filmen. Hiskeligt smart och djupt drabbande. Ade får det att se lätt ut. Som om inte mycket krävs att ha skapat denna emotionellt vibrerande historia. Vilket är effekten av att berätta något så fundamentalt på stundtals absurt sätt. Men, låt dig inte luras av ytan. Under ligger ett gediget arbete som lett hit.

Winfried lever ett stillsamt liv tillsammans med sin hund. Han är nära sin mamma och har en god relation med sin exfru. Samtidigt har han en fäbless för galna upptåg som kan viska om hans inre. Från första scenen känner tittaren starkt samtidigt som skratten ligger nära till hands. En kväll hemma hos sitt ex är dottern Ines på blixtvisit. En nervös och stram varelse som knappt talar med sina föräldrar och låtsas att vara i jobbsamtal för att fly verkligheten. När Winfrieds hund går bort bestämmer han sig för att besöka dottern i Bukarest, i någon form av försök att få hennes att omfamna livet. Ines är fast i ett karriäristiskt hölje där hon knuffat ut all tillstymmelse till liv. Alla hennes handlingar syftar till att tjäna karriären. Fritid och familj är inte lycka och kärlek utan verktyg att använda i sin strävan. Winfried gör livet svårt för Ines eftersom han vägrar acceptera hennes fångade tillstånd. Även om hon valt fångeskapen gör han allt för att hjälpa henne till verkliga värden.

"Min pappa Toni Erdmann" handlar om vår värld och vårt samhälle. Vid sidan av den intensiva, och samtidigt negligerade, far-och-dotter-relationen finns historier om omvärlden. Att placera majoriteten av speltiden i Bukarest är ingen tillfällighet. Här möts det lyxiga och fattiga. Här huserar Ines i sitt hjärtlösa handlande, hon strider för att uppnå saker som gör att andra förlorar. I Bukarest lever kontrasterna väldigt tydligt tillsammans. Vid en första anblick kan Winfried vara den som framstår som absurd, men egentligen är Ines och hennes normaliserade värld som till slut framstår som mest förnuftstridig. Som han säger till sin dotter "är du verkligen människa?".

Peter Simonischek och Sandra Hüller är påtagligt strålande i sina skildringar av far och dotter. Att lyckas hålla naturligheten i både förlöjligande och äkta situationer är en svår konst som dessa skådespelare får till. Båda berör starkt. Trots att jag finner mig irriterad på Ines gestaltar Sandra Hüller henne på ett sätt så mänskligheten lyser igenom bit för bit. Och Peter Simonischek som räddaren i nöden är fullständigt befängd men absolut förnuftig. Högst älskvärd mitt i sitt enerverande sätt.

Filmen är egentligen inte nyskapande eller unik i vad den försöker att berätta. Däremot är berättartekniken vad som särskiljer den. Att tackla ämnen som främlingsskap mellan grupper, karriärismens baksida, avhumaniserande arbetssituationer, sexism, finansiella världens avgrundshål och livet på det utomordentliga sätt Maren Ade gör är förbluffande sublimt. Hennes film är en imponerande konstruktion som knappast kunde vara mer rätt. Det finns en prakt och elegans över att lyckas nå så starkt in i själen med sådana komiska metoder.

"Min pappa Toni Erdmann" är en film som växer långt efter att du har sett den. Här pratar vi inte timmar utan dagar. Spontana känslan var ett betyg på fyra, men en vecka efter känns en femma mer rättvis.

Vill man hålla sig riktigt varm ska man klä sig lager på lager, Ade behåller all värme med alla sina lager.

Harry Potter-aktör axlar rollen som nazistinfiltratör

Norrköping Daniel Radcliffe som Nate Foster, närbild

Imperium
Regi: Daniel Ragussis
I rollerna: Daniel Radcliffe, Toni Collette, Pawel Szajda, Nestor Carbonell, Tracy Letts, Sam Trammell m fl.
Betyg: 3.5/5

Baserad på verklighetens Michael German och hans infiltration av amerikanska vitmaktsrörelsen. Här blottas bredden i ondskans cirkel. Daniel Ragussis vill påminna om att rasismen är större och mer farlig än våldsamma huliganer. Daniel Radcliffe superb i huvudrollen.

Det finns något synnerligen förlamande i att se Daniel Radcliffe, Harry Potter alltså, i naziutstyrsel och hail-hälsningar. Hjärnan får inte riktigt ihop bilden. Samtidigt så finns en otrolig naturlighet i tanken att Potter växte upp och bekämpade högerextremism genom att infiltrera den. Nu har "Imperium" ingenting med "Harry Potter" att göra mer än att samma skådespelare tagit huvudrollen. Men Radcliffe har ändå blivit Potter med världen, det tar några minuter innan Nate Foster slutar kännas som Harry Potter.

"Imperium" handlar alltså om Nate Foster, karaktären baserad på verklighetens FBI-analytiker Michael German som infiltrerade högerextrema krafter för att avslöja deras planer. Nate har växt upp mobbad och utanför men ändå lyckats väl i livet. Medan FBI fokuserar på islamistisk terror pågår även nazistiskt hotbild som de flesta blundar för. Fosters kollega Angela Zamparo övertygar honom att gå med i en sådan grupp under täckmantel. Så börjar Nate Foster leva som om han vore övertygad nazist.

Daniel Ragussis som regisserat "Imperium" vill förmedla att vitmaktrörelsen är ett konkret hot. Att gruppen hotar och mördar på regelbunden basis. Filmen fångar bredden inom rörelsen, allt från sådana som inte tror på budskapen men vill tjäna pengar till ligister som ser sin chans att gå hårt åt alla minoriteter. Mest av allt säger sig Ragussis vilja blotta det faktum att dessa människor finns bland oss. Det är läkare, advokater, lärare, affärsbiträden. Den sidan illustrerar han genom Gerry, en renlevnadsmänniska som ändå är troende rasist vurmandes för Hitler. Han lyssnar på klassisk musik, äter hälsosam mat, talar på ett intelligent sätt. Tills det ibland kommer ut absurditeter om raser. Perspektivet är inte nytt men det är trots allt nyttigt att visa dessa typer. Ondskan är både komplex och kommer i många former.

"Imperium" är varken nyskapande eller annorlunda. Däremot fungerar den som en viktig påminnelse om att rasism är något mer än vad som syns på ytan. Regissören ville ha Daniel Radcliffe i huvudrollen efter en träff med Michael German, verklighetens Nate Foster. Radcliffe är fullständigt lysande. Efter "Harry Potter" har han konsekvent utmanat sig själv genom att ta sig an vilken roll som helst. Här blandar han med flera dualiteter utan att överspela någon av dessa. Han har en finkänslighet i sitt spel, passar in både som brutal nazist och ödmjuk polistjänsteman. Toni Collette får det inte att funka i FBI-scenerna, lyckligtvis finns Radcliffe där för att balansera ut hennes snudd på parodiska gestaltning av agenten som inte håller sig till reglerna.

Spännande, rolig, fascinerande...dokumentären om John Brinkley

Norrköping John Brinkley med sin familj

Nuts!
Flimmer Norrköping Filmfestival
Regi: Penny Lane
I rollerna: Gene Tognacci, Andy Boswell, John Causby m fl.
Betyg: 4/5

Eftersom jag inte kände till John R. Brinkley innan jag såg "Nuts!" köpte jag filmens första kapitel. Jag satt där inspirerad. Vi borde alla vara som Brinkley, när hinder kom i hans väg hittade hade ideligen nya omvägar till sitt mål. När längre tid av filmen gått inser jag att historien är långt mer komplex. Förvisso var Brinkley ändå genialisk på vissa saker och hade uthållighet olik de flesta men han är förmodligen inte en människa att försöka efterlikna.

Hur många dokumentärer är både riktigt spännande och riktigt roliga samtidigt som de är högst informativa? Frågan är retorisk eftersom dokumentärer ofta inte är byggda på det sättet. Men regissören Penny Lane har tagit en intressant historia om en fascinerande man och gjort engagerande dokumentär. Dessutom har hon lyckats göra det utan att ha mycket material alls. "Nuts!" är till stora delar genomförd via animerade illustrationer och arkivmaterial.

Brinkley blev känd som läkaren som botade impotens genom att implantera gettestiklar i män. Visst låter det helt befängt för alla som har fått utbildning i biologi? På 20-talet hade John Brinkley lyckats få amerikaner att tro på det. Vid sidan om hade Brinkley en mycket framgångsrik radiokarriär också. Men han var inte utan motståndare. När hans legitimation och tillstånd att utöva medicin samt sända radio drogs tillbaka hittade han andra sätt att fortsätta med sina upptåg. Delar av historien om Brinkleys liv har bibliska proportioner.

Det är inte bara själva historien som är förbluffande. Penny Lane har skapat en sammansatt berättelse av den. Skildringen är fräck, rask och intelligent. En så pass udda historia hade gått att berätta på ett traditionellt sätt. Lyckligtvis har Lane tänkt ännu ett varv och levererat något annorlunda. Som tittare känner jag mig delvis manipulerad, men samtidigt är upplevelsen multiplicerad i underhållningsvärde så vad gör det?  Även om John R. Brinkley inte visar sig vara någon att efterlikna finns det mycket att lära i hans historia. Lane får tittaren att ifrågasätta till och med allt vi sett i dokumentär fram till sista akten.

Nuts! går på filmfestivalen fredag 7 oktober och söndag 9 oktober.

Bästa premiären på Norrköpings filmfestival på flera år

Norrköping Scen ur jätten på ett gruppboende

Igår var det premiär för Flimmers filmfestival i Norrköping. Invigningsfilmen i år var "Jätten" som tog andan ur mig lite. Som var så berörande och så sorgsen. Det finns mycket kärlek och vänskap i filmen, men konceptet att människor ska behandlas illa bara de avviker lite från normen gör väldigt ont i mig. Finns en del hopp också även om förtvivlan går längst samma väg. Mer ska jag inte säga.

Min första känsla var att filmfestivalens invigningsfilm var en av de bästa på väldigt länge. Ofta har det varit svensk film, ofta mediokert. Min andra känsla att "Jätten" är väldigt bra för att vara svensk film. Den är så pass bra att den är givande jämfört med film från de större länderna i branschen. Och jag blir så otroligt förvånad samt positivt överraskad. Vilket i sig kanske är ett visst betyg för svensk film. I början av veckan såg jag "Jag älskar dig: en skilsmässokomedi" och blev smärtsamt påmind om statusen på svensk film. "Jätten" kommer nu och ger lite hopp. Om branschen kan se till att finansiera den här typen av berättelser istället för ointressanta och oinspirerande tomma saker som är långt vanligare kanske vi har en chans.

"Jätten" kommer på bio 14 oktober, då kommer det finnas recension i tidningen och jag tipsar dig att ta dig till en biograf då!

Intet nytt under solen men lika underbart ändå

Norrköping Fyra medlemmerna i The Beatles poserar

The Beatles: Eight Days A Week
Cnema/Filmstaden
Regi: Ron Howard
I rollerna: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon, George Harrison m fl.
Betyg: 3.5/5

Decennium efter decennium fortsätter The Beatles att charma generationer. Ännu en film om de fantastiska fyra som har få nyheter men ändå sevärd.

Richard Lester som regisserade The Beatles första två spelfilmer fick en instruktion när han gjorde "A Hard Day's Night". Se till att den är klar innan juli, efter sommaren kan flugan vara över. 50 år senare och The Beatles känns i princip lika stora nu. Frågan är om de någonsin kommer att falla i glömska. Trots att 60-talets väldigt speciella hysteri lagt sig sedan länge lyckas gruppen, som inte funnits som band sedan 1970, få nya fans.

Hysterin är fokus i Ron Howards "Eight Days A Week", eller snarare The Beatles turnéliv innan hysterin tröttade ut bandmedlemmarna och satte stopp för live-framträdanden. En kort förhistorik leder till åren 64-66 då de turnerade som mest. Fördelen med att vara så pass omtyckt grupp är att trots att filmen inte har så mycket nytt att komma med kan de största supportrarna ändå vara nöjda. Att djupdyka i The Beatles är alltid gott nog.

Men även den som inte är välbekant med The Beatles hittar något i "Eight Days A Week", nämligen Ron Howards förmåga att berätta en historia. Hur han lägger ihop de olika delarna, tidens anda med krig och missär tillsammans med unga pojkarnas framgångsvåg. Experter av mycket olika slag uttalar sig. Sigourney Weaver och Whoopi Goldberg flankeras av musiker samt musikexperter. Bland det mest sanna är en experts ord om att antalet bra låtar är vad som särskiljer The Beatles från andra band. Att i frågan om musikalisk förmåga att nå toppen ofta kan bara Mozart matcha. Många låtar är helt enkelt väldigt bra. Det är inte en hit här och en där. Egentligen är inte just den här dokumentären bästa exemplet på fenomenet. Även om The Beatles skrev många fantastiska låtar under perioden var det bästa ännu inte skapad. De gick ju vidare med "Rubber Soul", "Revolution", "Sgt Pepper", "Abbey Road", "Let It Be" och fler.

Bäst är ändå berättelsen om när The Beatles vägrade att uppträda för en segregerad publik i Jacksonville. Amerikanska södern genomgick mycket rasmotsättningar på den tiden och segregation var ett faktum. Beatles bröt normen genom att kräva integrerad publik. Historiken Kitty Oliver var där själv när hon var i tonåren. Hennes rörande beskrivning av känslan att vara i ett rum med vita människor för första gången är filmens mest betydande stund.

Annars är det låtarna, killarnas livsglädje, lysande personligheter och den magi som uppstod när just de fyra hamnade på samma plats vid samma tidpunkt. En magi som återstår än idag. Samtidigt finns också sorgen över de två som gick bort för tidigt. Och att det som en gång var en källa till stor glädje till slut tvingande dem att sluta framträda.

Filmbloggen "Frankly my dear..." är en anspelning på det bästa filmcitatet från "Borta med vinden". Jag skriver om och recenserar film i Folkbladet. Bloggen innehåller både exklusiva recensioner för den och allt det som går att skriva om filmer som inte ryms i en recension.

Bloggar