David Iwung

Fotbollsbloggen

"Det som varit har ett rep kring sin hals"

"Det som varit, har ett rep kring sin hals. Så forma dina läppar till en sång för  april".

Sjöng den fantastiske Peter LeMarc och det är precis vad vi gör. Vi kastar ett rep runt kalla, mörka vintermånader och stryper en försäsong som aldrig, aldrig blir så rolig som när det står tunga, viktiga poäng på spel. De sociala forumen dränks i norrköpingsbornas förväntningar inför en häftig premiär och säsong. Men vad är väl en bal på slottet? Jag är ofin nog att stå över ikväll. Jag ser matchen på en populär sportsbar i Stockholm innan det är dags att bli en slav under groovet till Rival Sons. Det har varit bestämt sedan länge. Det finns 29 matcher till att se framöver. Världens mest välsmorda rockmaskin just nu finns långt ifrån tillfällighet att fånga lika ofta. 

----------------------------------------------------------------

Knallen i Södertälje då? Minst förvånade är säkert Åtvidaberg som i sin omtalade låt frågade: "Blåvitt satsar för att vinna så vad fan gör Erik Lund i detta lag?".  Högerbackens blunder fram till Syrianskas 2-1-mål, passningen rakt i gapet, var...sådär.

----------------------------------------------------------------

Ingen Daniel Bamberg med Örebro mot Åtvidaberg ikväll. Jag tror att "Bruket" kan sno med sig en pinne från Behrn Arena.

---------------------------------------------------------------

Döma av Martin Smedberg Dalences uttalanden igår så kommer inte IFK att visa överdriven respekt för mästarna i afton. "Vi går för att vinna" och "Det är två lag som vill spela fotboll" lovar gott.

---------------------------------------------------------------

Allsvenska ankdammen plaskar parodiskt

NORRKÖPING Vara tränare på elitnivå är inget säkert jobb - om du inte huserar i allsvenskan vill säga. Vinterns plaskande i ankdammen är parodisk. Klubbarna är så rädda att satsa på något nytt att de inte ens lyfter blicken från den allsvenska tabellen när de "jagar" en coach. Skit i scoutingen. Vi tar de som finns där. Då vet vi ju vad vi får.
Usch vad tråkigt.
Peter Swärdh. Lämnade Åtvidaberg. Tar över Kalmar FF.
Henrik Larsson. Lämnade Falkenbergs FF. Tar över Helsingborgs IF.
IF Elfsborg visar sig från sin allra fräschaste sida när de tar tillbaka solstrålen Magnus Haglund. Helsingborg-ratade Roar Hansen lär ta steget från HIF till Kopparvallen och Hasse Eklund som fick bära hundhuvudet för Kalmars kollaps välkomnas med största sannolikhet åter i Falkenberg.

NYTÄNKANDE? Någon?
Nej, jag har inte glömt Blåvitts oväntade beslut att kicka Mikael Stahre. Kontroversiellt i sig – men ersättaren är inte helt obekant
Gud förbjude.
Jörgen Lennartsson som inte vann Elfsborgsspelarnas förtroende kliver in i den allsvenska familjeträffen där det inte är många obekanta ansikten.

Varför har vi hamnat här? Varför är de allsvenska klubbarna så fega? Ligger Halmstads megaflopp med spanjoren i Josep Clotet Ruiz som ett avskräckande exempel?
Kanske.
Mer säkert är, givetvis, chansmomentet att ta in en högavlönad utländsk tränare, riskera ett misslyckande och kasta tunga sedelbuntar i ett svart hål.
Men mossigheten som förknippas med våran kära allsvenska har klubbarna delvis sig själva att skylla.

 

Det kommer bli mer futsal i vinter

NORRKÖPING Snubblade in i Mässhallen under ondagskvällen för att se utmaningen som Norrköping Futsal Klubb passade till IFK Norrköping om vilket lag som är bäst i staden inne. Jag var inte ensam där. Inte mer än ett 20-tal stolar gapade tomma. Vi på plats fick se ett NFK som bröstat upp sig och på fullt allvar trodde att de kunde ge allsvenska Peking en match. Det kändes stendött och begravet när Gentrit Citaku smällade in 6-1 men efter ett par glödheta minuter visade resultattavlan 5-6 när Esat Jashari (skön lirare, men det återkommer vi till) rullade in bollen i IFK:s maskor. IFK tyckte dock att det fick räcka med spänning där och vann till slut med 8-5. IFK hade en överlägsen fysik, det gick betydligt snabbare när de ställde om men NFK stod upp bra med sina smarta fotbollskallar.

 

 

Kvällen gav i alla fall mig mersmak. Jag ska försöka att komma i väg och se NFK under vinterns seriespel. Hemmamatcherna spelas i Mässhallen alternativt Ektorpshallen och det finns ett par riktigt sevärda profiler. Esat Jashari som smällde in 42 (!) baljor för Chile Unido under året har både tekniken, speluppfattningen och känslan som krävs inne. NFK övertalade honom att ansluta till den här innesäsongen. När den ute startar kommer inte Jashari att spela kvar i Chile Unido.

- Jag har visat att vad jag kan. Jag är klar med "fyran", sa Jashari efter slutsignalen i Mässhallen.

Christoffer Nyman var charmant, stänkte in tre mål och fick pris som bäste IFK-spelare. Jag fastnade även för unge Ahmad Atallahs bollbehandling. 

Boss Andersson, i folkmun kallad Pessimist Pelle, håller på och jobbar upp en grej lördagsblaskan. Då visar datumet 15 november - och exakt på dagen 25 år sedan IFK Norrköping senast blev svenska mästare på Malmö Stadion.

 

Degraderingen från norrettan placerar Sylvia i en osäker sits. Markus Hansson (Sylvia, Allan Borgvardt (varvar ned eller slutar) och Marcus Johansson (Hgahöjden) tackar alla för sig. Johan Eklind (tidigare Söderberg) lär inte orka med en ny division 1-vända. Jag snackade med Martin Andersson under gårdagen. Mittfältaren är inställd på superettan, är redo att ta steget och har stängt dörren till Sylvia

 

 

Slutbetygen - anfallarna

NORRKÖPING Tre fjärdedelar avdammade. Målvakt, backlinje och mittfält. Vi kastar oss över anfallarna i slutsummeringen av IFK Norrköpings insatser 2014.

Emir Kujovic. När den gänglige anfallaren väl blev frisk kom målen. Tolv poäng (tio mål och två assist) på 19 starter är bra siffror. Att Kujovic har Janne Anderssons förtroende råder det inga tvivel om och med managerns obevekliga tro kommer speltid och med speltid kommer målen. Det ser inte alltid bekvämt och smidigt ut men räkna med att Kujovic kommer landa på tio-tolv baljor även nästa år - skadefri vill säga.

 

Alhaji Kamara.  Värvades inte som startspelare i första hand, men Janne Andersson kunde inte hålla muskelpaketet utanför startelvan. En profil inte kan sluta träna och som tackar Gud för framgången. Vad mannen där uppe hade med det här utspelet borta mot Örebro (2-2) att göra vet jag inte men när IFK-anfallaren löpte av konstgräset på Behrn Arena hade nog inte Kamara räknat med att det skulle bli en klickbomb. För mig säger det en hel del om vad fotbollen betyder för landslagsmannen från Sierra Leone. Kamara är på många sätt fortfarande oslipad och vass i kanterna. Tekniken och spelförståelsen kan shapas upp men om jag skulle vilja möta honom? Pass.

 

 

Isaac Kiese Thelin får ni inte läsa om här. Ni hänvisas i stället till Rekordmagasinet. 

 

Slutbetygen - mittfältet

NORRKÖPING Målvakterna - check. Backlinjen - check. Det är dags för IFK Norrköpings mittfältare att få sig ett omdöme. Andreas Johansson och Christopher Telo som fick ta steget ned och avsluta året som backar har vi redan avhandlat. Här kommer resten:

Arnór Ingvi Traustason. Cred till "Peking" som fyndade på Island. När "Trasten" var här på provspel förra sommaren var håret kortare. Han gav ett nästan blygt intryck. Jag snackade med honom efter att han visade upp sig ute i Kimstad med U21-laget mot Gefle och jag stämde även av med honom efter ett soligt träningspass på Östra. På planen var islänningen allt annat än blyg. Tre mål och fem assist är ett mer än okej facit som allsvensk debutant. Det kändes som om han och IFK fann varandra direkt - men att 21-åringen skulle kliva in med en gång och bli en så pass stark kraft hade nog inte IFK-räknat med. Lasse Lagerbäcks landslag nästa?

 

Lars Krogh Gerson.  Säger nog tack och hej till Norrköping efter tre år. I sina bästa stunder håller den luxemburgske landslagsmannen allsvensk topppklass men har en förmåga att blanda charmanta inslag med mindre begåvade beslut. I bland är touchen finfin, i bland iskall. Hittar Gerson  en jämnare nivå kan han även hitta ett spännande jobb. Blev en Åtvidabergs-dödare under sina år i IFK-tröjan.

 

Rawez Lawan. En gåta som jag inte blir klok på. Det snackades om att IFK gjort en kanonvärvning när de hämtade hem mittfältaren från frysboxen i danska FC Nordsjälland. I Norrköping har dock Lawan haft svårt att övertyga. 23 starter den här säsongen visar att Janne Andersson gett 27-åringen chansen - och mer därtill. Har använts både centralt och på en kant och jag vet ärligt talat inte var Lawan kommer bäst till nytta. På väg bort? 

 

Christoffer Nyman. Jag ser "Totte" som högeryttermittfältare i första hand numer. Firma Kamara/Kujovic la beslag på forwardsplatserna och det blev ett mellanår för Nyman. Vi vet vad vi får: stenhårt jobb och ett jäkla hjärta - men vi väntar på nästa steg. Det som Nyman visade när han med ett teknikst nummer dunkade in 1-0 hemm mot Örebro. Klassavslut. Ett klassnummer - men det sker för sällan och har självklart till viss del med självförtroende att göra. 

Alexander Fransson. "Misshandlades" genom att placeras på en kant. När Fransson var i kapp fysiskt och fick förtroendet centralt växte "Alle" - tillsammans med Andreas Johansson - ut till IFK:s bästa spelare under hösten. Steget och blicken skickade Fransson in i den trupp som Håkan Ericson tar med sig till Cypern i november.

James Frempong. Lider med Frempong som fått det tänkta karriärslyftet i IFK sabbat på grund av skador. Karriären kan hänga på en skör tråd.

 

Mirza Halvadzic. Ynglingen från Malmö FF fick bara två korta inhopp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slutbetygen - backlinjen

Vi kliver upp ett steg i banan och sätter backarna under lupp. En lagdel som  var ”Pekings” svagaste under  året, eller den som svajade mest i alla fall  - men det fanns undantag.

Linus Wahlqvist. Vilket genombrott tonåringen stod för. Så mogen och så stabil för att bara vara 17 (fyller 18 på tisdag). Jag minns i första hand Helsingborgs IF på Olympia och kanske allsvenskans tuffaste uppgift: speedkulan David Accam. HIF-anfallaren fick en jobbig eftermiddag mot Wahlqvist. En stor anledning att IFK kunde sno med sig en pinne hem från Olympia och höll nollan. Wahlqvist förlängde sitt kontrakt strax efter den matchen. Det nuvarande avtalet sträcker sig över 2018 men fortsätter den här utvecklingen är Eneby-produkten snart ute i Europa. Vad som lätt glöms bort är att Wahlqvist ser sig själv som mittback i första hand och föredrar en plats i mittförsvaret före en kant. Släpper Janne Andersson in Linus redan nästa säsong?

 

Nikola Tkalcic. Kroaten lär få packa ihop och söka sig vidare efter tre år på Nya Parken. Otroligt kvicka fötter men får inte riktigt på passningsspelet och kan flaxa i väg i positionerna. När jag pratade med Tkalcic i veckan tyckte han att de tre åren i IFK utvecklat honom.

 

Edvard Skagestad. Njae. Förväntningarna på den bitige norrmannen var höga men debutåret i IFK blev ingen hit. Bänkad i inledningen av säsongen. Fick chansen – men åkte sedan ur elvan efter debaclet mot Falkenberg. Avslutade säsongen som forward. Inte den utveckling Skagestad eller IFK hade hoppats på. 80 000 i månaden ryktas sättas in på lönekontot varje månad. Har IFK råd att ha en så dyr spelare på bänken?

 

David Boo Wiklander. Hjärtat eller passionen är det aldrig fel på och har aldrig varit - men det blev ett nytt mellanår för göteborgaren.  Startade hälften av matcherna. 30-åringen har ett år kvar på kontraktet men just nu är han tredjealternativ som mittback.

 

 

Marcus Falk Olander. ”Hoppa!”. ”Hur högt svarar, Falk Olander”. ”Spring!”. ”Hur långt, svarar Falk Olander”. En tränares drömspelare. Gnäller aldrig. Ställer alltid upp. Vi vet alla vad vi får av ”Falken” som fick starta 19 gånger och byttes in tre gånger. På det stora hela ett okej 2014.

 

Andreas Johansson. När ”Ante G” plockade fram alla sina bästa egenskaper i exakt rätt läge av säsongen så klev han upp på samma fanpedistal som Stefan Thordarson för evigt sitter på. När Aftonbladet listade allsvenskans bästa spelare landade IFK-kaptenen som nummer 12.  Det säger en del.

 

Morten Morisbak Skjönsberg. Oj så saknad den skäggige tuffingen blev. Hålet han lämnade efter sig när han flyttade hem till Norge och Staebek under sommaren blev större än vad vi kunde ana. Tror ingen haer något negativt att säga om Skjönsberg. 

 

 

Christopher Meneses. Var har vi costaricanen? Egentligen? Jag tror inte att vi sett det bästa av Meneses. Jag hoppas inte det. Det känns som vänsterbacken fortfarande håller på och anpassar sig till Sverige, till en annan sorts fotboll och söker sig själv. Tappade inte bara sin ordinarie plats till namnen Telo. Han ratades ur VM-truppen. Ett tungt, tungt 2014.

 

Christopher Telo. Stängde igen en läckande vänsterkant som om han inte gjort annat än spelat ytterback. Egenskaperna som yttermittfältare kom väl till pass när Telo satte av i offensiven. Inte ett enda mål (!) men fyra assist. Intressant att se var Janne Andersson tänker sig Telo framöver.

 

 

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen.
Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet.
David Iwung, 35 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver.

Bloggar