David Iwung

Fotbollsbloggen

Astrit erbjuder skottlektioner

Astrit Ajdarevic fick utrymme med sin vänster och en kandidat till årets balja på Nya Parken exploderade i krysset. Det var på ett sätt talande för derbyt som helhet. IFK var lite vassare, bättre och säkrare än ÅFF. Nu gör Ajdarevic det enda rätta: via twitter meddelar IFK-mittfältaren att han erbjuder skottlektioner och garanterar att du kommer att stänka in bollar i krysset efter en timme. Skönt kaxigt. 

---------------------------------------------------------------

Med största säkerhet var IFK:s premiärelva som spelade igår. Jag slipar just nu på en krönika vem och varför jag skulle byta ut respektive kasta in om jag var i Janne Anderssons kläder. Håll utkik. 

 

 

 

 

Outsidern med det gränslösa hjärtat

NORRKÖPING Klas Ingesson. Namnet i sig lämnar inga frågor. Det gjorde inte personen heller och absolut inte fotbollsspelaren. Fem år krigade ”Klabbe” mot cancern innan han fick ge vika. Fem år. Det säger en del om vilka superkrafter 46-åringen besatt. Han tog inte kampen mot blodcancern från sjuksängen utan som elitfotbollstränare för Elfsborg. Pendlandes 30 mil (tur och retur) från hemmet i Ödeshög till Borås. Ni fattar. Ni vet. Klas Ingesson var en urkraft som sörjs och kommer saknas.

Det går inte att inte gilla Klabbe. Så genuin. Så äkta. Aldrig något påklistrat. Jag tänker och ser fortfarande tillbaka på 94-sagan som om det hände i somras. Att den starkaste från bronslaget lämnat oss är en jobbig tankeställare.

Jag och brorsan har alltid hyllat Ingesson. Outsidern som hävdade sig med sitt stora hjärta. Nu har det slutat slå. Ha det bäst på andra sidan. Vila i frid du stora mäktiga chef.

Min bild av Klas Ingesson kommer inte att vara när han coachar eller ger intervjuer från rullstolen. Det är när han bryter sig fram mot Bulgarien och serverar Tomas Brolin inlägget som ger 1-0 till Sverige. Minnet av Klas Ingesson kommer inte heller vara att han inte närvarade vid middagen i SVT:s dokumentär "Bronshjältarna - sommaren vi aldrig glömmer". Det kommer att vara att han hyllades storartat av de som satt runt bordet. 

Johansson - vilken kapten men jag är mest imponerad av Fransson

NORRKÖPING Grattis, IFK. Grattis, Norrköping. Vi slipper Finnvedsvallen och Jämtkraft Arena 2015 - tack och lov. IFK Norrköpings spurt imponerar, jag såg den inte komma. Efter haveriet borta mot Falkenberg trodde jag på kval. Som bäst. Janne Anderssons genidrag att skicka ned "sonen" för att täta en ihålig defensiv är hallänningens smartaste drag sedan han klädde på sig managerkostymen. Andreas Johansson - snacka om lagkapten men hur bra "Ante G" än varit så är jag mer imponerad av Alexander Fransson. Mittfältaren dansar fotboll och har varit formidabel i höst. Passningsfoten. Steget. Så elegant och så spännande att följa.

Efter den högklassiska avslutningen på säsongen från IFK-mittfältaren så skulle det vara förvånande om inte Fransson finns med i U21-kaptenen Håkan Ericsons EM-slutspelsplaner.

"Alle" behövde det här. Regelbunden speltid, en injektion självförtroende och manager Anderssons förtroende – utan att "misshandlas" på en kant.

Värdet i att ha fem spelare från Norrköping – Linus Wahlqvist, Christopher Telo, Andreas Hadenius, Alexander Fransson och Christoffer Nyman – från start i en så pass viktig match är självklart ett gott tecken och också en väckarklocka till föreningen.

Låt Andreas Hadenius skönt framfusiga och kaxiga spel en gång för alla bevisa att det går att fynda närproducerat.

Så vad händer nu, i truppen efter Djurgårdsmatchen? Lars Krogh Gerson ligger närmast till att skriva på nytt kontrakt. James Frempong har haft ett skadehelvete från dag ett, aldrig fått det lyft som han och "Peking" hade hoppats.

Frempong och Nikola Tkalcic lär få lämna Nya Parken. Målvaktstränaren Andreas Lindberg flyttar med tjejen till Norge. Norrlänningen har fört samtal med Ranheim som han tidigare har spelat för. Daniel Sjölund är redan klar.

Ålänningen och Alexander Fransson är en duo som jag gärna hade haft bakom mig som anfallare.

The Stekheta Sema Brothers

NORRKÖPING Det gör inte ont att heta Sema i efternamn och lira boll hösten 2014. Ken vågade lämna Norrköping, flyttade till Uddevalla och är på väg att dansa Ljungskile till allsvenskan. 25 starter, sju mål och tre assist är 21-åringens facit. I Norge och Haugesund är storbrorsan, Maic, ännu hetare. I trans nästan. Fyra mål på de fyra senaste matcherna, tio sammanlagt och en frälsare förHaugesund som ser ut att rädda sig kvar på grund av svenskens formtopp. Jag tog ett längre snack med "Maican" som i alla fall borde fått ett samtal från IFK om de egna framtidstankarna, eller? Ni kan läsa vad 25–åringen som sitter på ett utgående kontrakt sa här:

Vad gäller Maic Sema så är det inte bara Haugesunds fans som hoppas på att Sylviaprodukten blir kvar. Krönikörerna drar sitt strå till stacken. Se här

Tog IFK 27 omgångar att sätta defensiven

Det är andra tider. Resa med henne är en helt annan femma. Innan hon ramlade in i bilden var det ingen garanti att det blev längre utflykter än hotellets bakgata vid utlandsresor. Nu är det utflykter. Bussturer. Kyrkor. Fönstershoppning (kommer aldrig fatta grejen) och att utnyttja sekunderna som om de vore de sista. Krakow levererade. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig - men en stadskärna helt i min smak. Liksom priserna. Guidare turer på Auschwitz och Birkenau var mäktigt. Men nog om det - hade ni velat läsa restips har ni säkert vettigare platser att spendera tiden på. 

Följde "Pekings" tunga seger i Gävle via Twitter. Förskte ett tag ha Radiosporten på men när Marcus Sahlman blev Magnus Sahlman och när kommentatorn konstaterade att "båda lagen spelar i kortbyxor" förstörde det mer upplevelsen än lyfte den. Anyhow - två raka segrar och det är en betydligt lättare andning uppe och runt Nya Parken - men sälj inte grävskopan innan sandhögen är bortskyfflad. IFK har fortfarande ett jobb, kanske allsvenskans svåraste jobb just nu: Örebro, att ta hand om. Självklart vill IFK fixa det här hemma, rädda kontraktet på hemmaplan i stället för att åka upp med kniven på strupen till Stockholm. 

Så vad ligger bakom IFK:s sena uppryckning? Well, vi vet alla vad Andreas Johansson betyder och har åter fått det besvisat sedan han flyttades som mittback. Stora, stadiga, stabila och suveräna "Ante G" är den största bidragande orsaken - men inte allt. En ny Christopher på vänsterbacken har täckt igen den kanten. I ärlighetens namn har namnen, Meneses, svarat för en svag säsong. Är allt för ofta ute och flaxar, tjuvrusar och går bort sig. Telo har infört ett annat lugn och stabiltet samtidigt som han kan skjuta fart och fylla på. Ett försvarsspel som svajat hela säsongen tog 27 matcher att sätta. Det kan fortfarande kosta kontraktet men det är betydligt svårare att göra mål på IFK Norrköping nu och järndefensiven kan behövas mot stekheta Örebro? Vad fan har hänt där?

Bengalerna? Jag kommer aldrig fatta. Vuxna män som eldar. Det tyckte jag med var kul - när jag var sju. 

 

 

Hadenius: "Jag har laddat hela livet"

NORRKÖPINGG Andreas Hadenius. Döma av torsdagens svinkalla och regniga träning på Nya Parken blir alltså 23-åringen Janne Anderssons centrala mittfältsval på söndag. Överraskande. Jag trodde att IFK-managern skulle satsa på ett mer erfaren David Boo Wiklander - men det var Hadenius som fanns i "A-laget" och bredvid goda vännen Alexander Fransson. Hadenius med sin fotbollsfostran i Smedby AIS har inte en enda allsvensk sekund i ryggsäcken men kastas nu i ett do or die-läge på Strömvallen. Vågat av Janne Andersson? Kanske. Men i ärlighetens namn har inte IFK-managern så många alternativ med både Rawez Lawan och Lars Krogh Gerson avstängda. Dessutom vet Andersson vad han får av Hadenius. Vi som sett honom under åren i Sylvia vet att det är en rejäl pjäs. Som kliver in rejält. Som uppträder rejält. Och det är vad det handlar om nu, när överlevnad är på spel. Jag frågade Hadenius om han var redo: "Jag har laddat för det här hela livet". I övrigt var det inga sensationer i vad som såg ut att vara startelvan mot Gefle. Christoffer Nyman ersätter Lawan till höger på mitten. Det ger följande IFK-lag: Sahlman - Wahlqvist, Falk Olander, Johansson, Telo - Nyman, Fransson, Hadenius, Traustason - Kujovic, Kamara.

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen.
Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet.
David Iwung, 35 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver.

Bloggar