David Iwung

Fotbollsbloggen

Astrit erbjuder skottlektioner

Astrit Ajdarevic fick utrymme med sin vänster och en kandidat till årets balja på Nya Parken exploderade i krysset. Det var på ett sätt talande för derbyt som helhet. IFK var lite vassare, bättre och säkrare än ÅFF. Nu gör Ajdarevic det enda rätta: via twitter meddelar IFK-mittfältaren att han erbjuder skottlektioner och garanterar att du kommer att stänka in bollar i krysset efter en timme. Skönt kaxigt. 

---------------------------------------------------------------

Med största säkerhet var IFK:s premiärelva som spelade igår. Jag slipar just nu på en krönika vem och varför jag skulle byta ut respektive kasta in om jag var i Janne Anderssons kläder. Håll utkik. 

 

 

 

 

The Stekheta Sema Brothers

NORRKÖPING Det gör inte ont att heta Sema i efternamn och lira boll hösten 2014. Ken vågade lämna Norrköping, flyttade till Uddevalla och är på väg att dansa Ljungskile till allsvenskan. 25 starter, sju mål och tre assist är 21-åringens facit. I Norge och Haugesund är storbrorsan, Maic, ännu hetare. I trans nästan. Fyra mål på de fyra senaste matcherna, tio sammanlagt och en frälsare förHaugesund som ser ut att rädda sig kvar på grund av svenskens formtopp. Jag tog ett längre snack med "Maican" som i alla fall borde fått ett samtal från IFK om de egna framtidstankarna, eller? Ni kan läsa vad 25–åringen som sitter på ett utgående kontrakt sa här:

Vad gäller Maic Sema så är det inte bara Haugesunds fans som hoppas på att Sylviaprodukten blir kvar. Krönikörerna drar sitt strå till stacken. Se här

Tog IFK 27 omgångar att sätta defensiven

Det är andra tider. Resa med henne är en helt annan femma. Innan hon ramlade in i bilden var det ingen garanti att det blev längre utflykter än hotellets bakgata vid utlandsresor. Nu är det utflykter. Bussturer. Kyrkor. Fönstershoppning (kommer aldrig fatta grejen) och att utnyttja sekunderna som om de vore de sista. Krakow levererade. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig - men en stadskärna helt i min smak. Liksom priserna. Guidare turer på Auschwitz och Birkenau var mäktigt. Men nog om det - hade ni velat läsa restips har ni säkert vettigare platser att spendera tiden på. 

Följde "Pekings" tunga seger i Gävle via Twitter. Förskte ett tag ha Radiosporten på men när Marcus Sahlman blev Magnus Sahlman och när kommentatorn konstaterade att "båda lagen spelar i kortbyxor" förstörde det mer upplevelsen än lyfte den. Anyhow - två raka segrar och det är en betydligt lättare andning uppe och runt Nya Parken - men sälj inte grävskopan innan sandhögen är bortskyfflad. IFK har fortfarande ett jobb, kanske allsvenskans svåraste jobb just nu: Örebro, att ta hand om. Självklart vill IFK fixa det här hemma, rädda kontraktet på hemmaplan i stället för att åka upp med kniven på strupen till Stockholm. 

Så vad ligger bakom IFK:s sena uppryckning? Well, vi vet alla vad Andreas Johansson betyder och har åter fått det besvisat sedan han flyttades som mittback. Stora, stadiga, stabila och suveräna "Ante G" är den största bidragande orsaken - men inte allt. En ny Christopher på vänsterbacken har täckt igen den kanten. I ärlighetens namn har namnen, Meneses, svarat för en svag säsong. Är allt för ofta ute och flaxar, tjuvrusar och går bort sig. Telo har infört ett annat lugn och stabiltet samtidigt som han kan skjuta fart och fylla på. Ett försvarsspel som svajat hela säsongen tog 27 matcher att sätta. Det kan fortfarande kosta kontraktet men det är betydligt svårare att göra mål på IFK Norrköping nu och järndefensiven kan behövas mot stekheta Örebro? Vad fan har hänt där?

Bengalerna? Jag kommer aldrig fatta. Vuxna män som eldar. Det tyckte jag med var kul - när jag var sju. 

 

 

Hadenius: "Jag har laddat hela livet"

NORRKÖPINGG Andreas Hadenius. Döma av torsdagens svinkalla och regniga träning på Nya Parken blir alltså 23-åringen Janne Anderssons centrala mittfältsval på söndag. Överraskande. Jag trodde att IFK-managern skulle satsa på ett mer erfaren David Boo Wiklander - men det var Hadenius som fanns i "A-laget" och bredvid goda vännen Alexander Fransson. Hadenius med sin fotbollsfostran i Smedby AIS har inte en enda allsvensk sekund i ryggsäcken men kastas nu i ett do or die-läge på Strömvallen. Vågat av Janne Andersson? Kanske. Men i ärlighetens namn har inte IFK-managern så många alternativ med både Rawez Lawan och Lars Krogh Gerson avstängda. Dessutom vet Andersson vad han får av Hadenius. Vi som sett honom under åren i Sylvia vet att det är en rejäl pjäs. Som kliver in rejält. Som uppträder rejält. Och det är vad det handlar om nu, när överlevnad är på spel. Jag frågade Hadenius om han var redo: "Jag har laddat för det här hela livet". I övrigt var det inga sensationer i vad som såg ut att vara startelvan mot Gefle. Christoffer Nyman ersätter Lawan till höger på mitten. Det ger följande IFK-lag: Sahlman - Wahlqvist, Falk Olander, Johansson, Telo - Nyman, Fransson, Hadenius, Traustason - Kujovic, Kamara.

Vi måste snacka om beasten Kiese Thelin

NORRKÖPING Vi har ett upplopp i allsvenskan framför oss som kan sluta med att IFK Norrköping åker ur. En rysare som kan skicka ned "Peking" i superettan igen. Degraderingsskräcken, att åter behöva harva runt på Borgsmo IP-liknande "arenor", bör vara vad som dominerar IFK-supportrarnas samtal i fikarummen, längs fabriksbanden eller på krogen. Det är det inte. Det grubblas i större utsträckning över den totala förvandling som Isaac Kiese Thelin gått igenom efter flytten till Skåne. Hur kan en spelare som hade svårt att snubbla in bollen i IFK Norrköpings tröja plötsligt vara en av landets hetaste spelare? En anfallare som snott en ordinarie tröja i Malmö FF. I Champions League och som nu står med ena foten i Erik Hamréns A-landslag? Som öser in mål. Är en beast i boxen. Vinner allt på huvudet - och får världsbackar att backa ett steg av respekt. Tro mig - det gnager mig lika mycket som dig. Det är en sanslös utveckling. Något av en sannsaga. Det var en tuff konkurrens i IFK mot herrar Thorvaldsson, Nyman, Khalili, Kujovic och Kamara men den dimension Kiese Thelin lyft sitt spel till kan inte ens Malmö FF ha drömt om när de fyndade i Norrköping. Visst, det är en vassare omgivning i Malmö. Bättre spelare. Och visst, Kiese Thelin tillåts att vara mer av en renodlad forward. Han kan koncentrera sig på renodlade offensiva uppgifter medan Janne Andersson kräver ett hårt defensivt jobb av sina anfallare - men det vi ser Kiese Thelin åstadkomma i Malmö FF är...sjukt. 

---------------------------------------------------------------------------

De mest bittra IFK-supportrarna idiotförklarar styrelsen för att "släppte iväg" Kiese Thelin. Ni ska veta att IFK gjorde ett försök att förlänga men när Malmö FF redan fanns med och raggade på ett hörn så sa Kiese Thelin "tack, men nej tack" till IFK.

--------------------------------------------------------------------------

Jag trodde att Malmö var ute och cyklade när de Champions League-rustade med Kiese Thelin och Anton Tinnerholm. Något jag också kastade ut en tweet om i somras. Och något som jag blivit påmind om efter östgötavärvningarnas och dubbla mästarnas dundersuccé. Om jag har problen att käka upp vilsna tips? Då hade jag jobbat med något annat. Men inte på SJ.

--------------------------------------------------------------------

Stjärnfallet från Nya Parken de senaste säsongerna är en rätt så fascinerande läsning. Astrit Ajarevic (Standard Liege), Shpetim Hasani (Örebro SK), Martin Smedberg Dalence (IFK Göteborg), Gunnar Heidar Thorvaldsson (Konyaspor), Imad Khalili (Helsingborgs IF) Morten Morisbak Skjönsberg (Staebek), Bobbie Friberg Da Cruz (IFK Mariehamn) och Isaac Kiese Thelin (Malmö FF). Att det skulle vara den sistnämnda som lyckats i särklass bäst hade jag inte satt några pengar på. 

--------------------------------------------------------------------

Sätter mig på Nya Parken på torsdagsmorgonen för att syna IFK:s träning och kanske kunna se hur Janne Andersson tänker ställa upp sitt lag på söndag. 

 

Blogg 2014? Äsch, en comeback är kul - tills hälsenan brister

Up and running. Igen. Michael Jordan hade svårt att lägga av. Henrik Larsson likaså. Utan att dra några som helst övriga jämförelser med dessa herrar så kliver jag upp i bloggringen igen för att slugga. Då tänker ni: 1) 2014? Blogg? 2) Fotbollssäsongen är ju inne på stopptid. 3) Vad kul. Då svarar jag: 1) Jag vet inte bättre. 2) Bloggen är som konstgräs - fungerar 365 dagar om året. I sibirisk kyla. I tropisk hetta. 3) Ja. En comeback är alltid kul - tills hälsenan brister. Oavsett: häng med. 

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen.
Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet.
David Iwung, 35 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver.

Bloggar