• fredag 19 december 2014
Håll i nu Hägglund Widardirekt Widardirekt
Vädersponsor:

David Iwung

Fotbollsbloggen

Astrit erbjuder skottlektioner

Astrit Ajdarevic fick utrymme med sin vänster och en kandidat till årets balja på Nya Parken exploderade i krysset. Det var på ett sätt talande för derbyt som helhet. IFK var lite vassare, bättre och säkrare än ÅFF. Nu gör Ajdarevic det enda rätta: via twitter meddelar IFK-mittfältaren att han erbjuder skottlektioner och garanterar att du kommer att stänka in bollar i krysset efter en timme. Skönt kaxigt. 

---------------------------------------------------------------

Med största säkerhet var IFK:s premiärelva som spelade igår. Jag slipar just nu på en krönika vem och varför jag skulle byta ut respektive kasta in om jag var i Janne Anderssons kläder. Håll utkik. 

 

 

 

 

Där vände Kristoffer Olssons säsong

NORRKÖPING Det är inte bara Isaac Kiese Thelin som kan se tillbaka på en berg - och dalbana till säsong. Hemma hos päronen i Klockaretorpet julchillar Kristoffer Olsson. Jag ringde upp för att snacka om ett galet 2014 med mittfältaren.

Överst på frågepappret framför mig stod "framtiden". Där hade inte "Koffe" några besked. Han vet helt enkelt inte själv. Än. 1 januari går FC Midtjyllands låneavtal med Arsenal ut. Den danska serieledaren vill behålla Olsson, har option att köpa loss honom (prislappen: fem miljoner enligt dansk media) men längre än så har inte klubbarna kommit. 

Olsson medgav att det är påfrestande att inte veta, men lät inte panikslagen på något sätt. Han har dels fått den speltid han ville ha när han flyttade till Danmark och det har gått bra. Dels så har 19-åringen samlat på sig mer erfarenhet än många andra spelare.  Han vet att det kan svänga fort och oväntat i berg - och dalbanavagnen.

Beslutet att packa väskan och dra till London som tonåring har självklart betytt massor. På planen och utanför den. Talang är långt i från en bristvara i Arsenals fabrik. Inte mittfältare av klass heller för den delen. Olsson har krigat för den STORA chansen. Det närmaste han kommit: träna med A-laget, ett par träningsmatcher och träningsläger med världsstjärnorna. Inte fy skam. Absolut inte, men inte tillräckligt för en målmedveten 19-åring som drömmer om Premier League.

Det blev Danmark till slut och nya tuffa smällar. Olsson hamnade i frysboxen, utanför laget och undrade vad fan han hade kommit till. En U21-match mot Turkiet var precis vad han behövde i den jobbiga perioden. Ett hattrick var inte bara ett lyft för egen del. Svenska fotbollspubliken fick se vad den där killen man läst och hört om borta i England gick för. Bara för att komma tillbaka till Midtjylland och bänken igen. Det var knäckande berättade Koffe - men han tog ett beslut. Ett beslut att träna ännu hårdare. Där vände säsongen. Resultatet: En vändning i Midtjylland, EM-plats med U21-landslaget och en liten stänk grädde på laxen - en plats i Erik Hamréns januaritrupp.

- Många tycker att det har gått spikrakt uppåt för mig, men det håller jag inte med om. Det har varit motgångar men de har stärkt mig Gjort mig bättre, sa Olsson.

Onekligen. 

Ringde upp Mårten Jacobsson på eftermiddagen som berättade om livlig traffik in och ut från IFK-kansliet uner dagen. Nyheten om 595 spänn för ett årskort på den nya ståplatsläktaren satte fart på Peking-pubiken. Det förstår jag. Se allsvensk fotboll för 45 spänn/matchen är en rätt bra deal. Här hittar du snacket med Jacobsson.

 

Adnan Ergül in Chainsaw Massacre

NORRKÖPING Corren hade en grej på nätet att Riki Cakic tränar med Linköping City. Självklart ett monstertapp för Sleipner om 24-åringen skulle sticka västerut i länet. Jag ringde upp Adnan Ergül som inte var orolig att Cakic skulle välja bort Randigt för City - och bjöd på en klassisk sågning av östgötarivalen som ni kan läsa här.

 

Fjärdevalet - men Enarsson kunde väl fått en presskonferens?

NORRKÖPING Om det kändes som två klockrena drag att veva in Daniel Sjöund och Nicklas Bärkroth i nyförvärvshåven höjde jag först på ögonbrynen när Nikola Tkalcic inte bara fick förlängt utan skrev på för två nya år. Efter ett avslaget år för kroaten som tappade sin plast till Linus Wahlqvist kändes det ganska givet att det var tack och adjö. Janne Andersson tänkte annorlunda. Unge herr Wahlqvist kommer att förbli förstavalet som högerback. Ska Tkalic få spela måste han: 1) höja sig ett par snäpp eller 2)  verkligen ta chansen om/när han får den.

Marcus Sahlman var inte direkt övertygande under sin halva säsong men är bra vän med Andreas Johansson, har ett förflutet i Halmstad BK och det är knappast  faktorer som är ett minus i Janne Anderssons ögon.

Ögonbrynen drogs åter uppåt och samman på måndagen när en bild på Joel Enarsson i IFK-tröja, skakandes näve med Janne Andersson hök upp på Pekings hemsida. Mjällbys oprövade 21-åring har gjort en frän resa. Så sent som i somras värvades han från division 2 till Listerlandets stolthet och hann med att smälla in två mål på bara två starter (!). IFK hymlar inte med att det är en breddvärvning. Att Enarsson rankas som fyra efter Kujovic, Nyman och Kamara. Men en presskonferens kunde väl nyförvärvet ha fått...?

Läser på sidan Walesonline att Swanseas manager Garry Monk älskar sättet Modou Barrow tar för sig på. Jag föll på samma sätt för den tekniska mittfältaren med det fantastiska steget och hänförande touchen under hans tid i IFK. Barrow kunde inte bry sin mindre vad försvararen hetereller vad som finns på hans meritlista. Finns det en chans att utmana, att utnyttja den en mot en-gåva Barrow fått och slipat sig till tar han den utan att tveka. Då kan steget från Östersund och superettan till Premier League och möten med Arsenal och Manchester City plötsligt bli verklighet. 

 

 

Allsvenska ankdammen plaskar parodiskt

NORRKÖPING Vara tränare på elitnivå är inget säkert jobb - om du inte huserar i allsvenskan vill säga. Vinterns plaskande i ankdammen är parodisk. Klubbarna är så rädda att satsa på något nytt att de inte ens lyfter blicken från den allsvenska tabellen när de "jagar" en coach. Skit i scoutingen. Vi tar de som finns där. Då vet vi ju vad vi får.
Usch vad tråkigt.
Peter Swärdh. Lämnade Åtvidaberg. Tar över Kalmar FF.
Henrik Larsson. Lämnade Falkenbergs FF. Tar över Helsingborgs IF.
IF Elfsborg visar sig från sin allra fräschaste sida när de tar tillbaka solstrålen Magnus Haglund. Helsingborg-ratade Roar Hansen lär ta steget från HIF till Kopparvallen och Hasse Eklund som fick bära hundhuvudet för Kalmars kollaps välkomnas med största sannolikhet åter i Falkenberg.

NYTÄNKANDE? Någon?
Nej, jag har inte glömt Blåvitts oväntade beslut att kicka Mikael Stahre. Kontroversiellt i sig – men ersättaren är inte helt obekant
Gud förbjude.
Jörgen Lennartsson som inte vann Elfsborgsspelarnas förtroende kliver in i den allsvenska familjeträffen där det inte är många obekanta ansikten.

Varför har vi hamnat här? Varför är de allsvenska klubbarna så fega? Ligger Halmstads megaflopp med spanjoren i Josep Clotet Ruiz som ett avskräckande exempel?
Kanske.
Mer säkert är, givetvis, chansmomentet att ta in en högavlönad utländsk tränare, riskera ett misslyckande och kasta tunga sedelbuntar i ett svart hål.
Men mossigheten som förknippas med våran kära allsvenska har klubbarna delvis sig själva att skylla.

 

Det kommer bli mer futsal i vinter

NORRKÖPING Snubblade in i Mässhallen under ondagskvällen för att se utmaningen som Norrköping Futsal Klubb passade till IFK Norrköping om vilket lag som är bäst i staden inne. Jag var inte ensam där. Inte mer än ett 20-tal stolar gapade tomma. Vi på plats fick se ett NFK som bröstat upp sig och på fullt allvar trodde att de kunde ge allsvenska Peking en match. Det kändes stendött och begravet när Gentrit Citaku smällade in 6-1 men efter ett par glödheta minuter visade resultattavlan 5-6 när Esat Jashari (skön lirare, men det återkommer vi till) rullade in bollen i IFK:s maskor. IFK tyckte dock att det fick räcka med spänning där och vann till slut med 8-5. IFK hade en överlägsen fysik, det gick betydligt snabbare när de ställde om men NFK stod upp bra med sina smarta fotbollskallar.

 

 

Kvällen gav i alla fall mig mersmak. Jag ska försöka att komma i väg och se NFK under vinterns seriespel. Hemmamatcherna spelas i Mässhallen alternativt Ektorpshallen och det finns ett par riktigt sevärda profiler. Esat Jashari som smällde in 42 (!) baljor för Chile Unido under året har både tekniken, speluppfattningen och känslan som krävs inne. NFK övertalade honom att ansluta till den här innesäsongen. När den ute startar kommer inte Jashari att spela kvar i Chile Unido.

- Jag har visat att vad jag kan. Jag är klar med "fyran", sa Jashari efter slutsignalen i Mässhallen.

Christoffer Nyman var charmant, stänkte in tre mål och fick pris som bäste IFK-spelare. Jag fastnade även för unge Ahmad Atallahs bollbehandling. 

Boss Andersson, i folkmun kallad Pessimist Pelle, håller på och jobbar upp en grej lördagsblaskan. Då visar datumet 15 november - och exakt på dagen 25 år sedan IFK Norrköping senast blev svenska mästare på Malmö Stadion.

 

Degraderingen från norrettan placerar Sylvia i en osäker sits. Markus Hansson (Sylvia, Allan Borgvardt (varvar ned eller slutar) och Marcus Johansson (Hgahöjden) tackar alla för sig. Johan Eklind (tidigare Söderberg) lär inte orka med en ny division 1-vända. Jag snackade med Martin Andersson under gårdagen. Mittfältaren är inställd på superettan, är redo att ta steget och har stängt dörren till Sylvia

 

 

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen.
Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet.
David Iwung, 35 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver.

Bloggar