David Iwung

Fotbollsbloggen

Ja, vad fan ska Cratz säga?

Sören Cratz tror på det lag han har. Ja, vad fan ska han säga? Det är klart att han måste säga så.
Frågan är hur många han övertygar med sitt utlåtande.Tvivlarna behöver bara slå en titt i tabellen för att få en ocean på sin kvarn.
Frågan är om Sören tror på det själv. Det har snackats om den där stora, starka anfallaren hela året. Innan IFK blev en strykpojke. Innan nykomlingen sjönk i tabellen och slog skallen i botten. Ingen anfallare har kommit (ännu). Det ser inte ut att vara nära med någon (det mörkas i alla fall bra från Jingblad). Det här allsvenska kontraktet kan komma att försöka räddas utan offensiv förstärkning.

-------------------------------------------------------------------------------------

Inte fan kan turkarna fortsätta att överraska?. Inte fan kan de skadeskjutet och uträknade slå självaste Tyskland? Nej, i kväll blir EM:s första finallag klart.
Det kommer att heta Tyskland.

------------------------------------------------------------------------------------

Det är synd att säga att det är ett harmoniskt IFK som laddar om inför den allsvenska återstarten.
Tre avstängningar (Blomberg, Magro och Arvhage) och skador på Khalili och Burkhardt stör givetvis inför den viktiga sexpoängsmatchen mot Sundsvall.
Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tro om Burkhardt-skadan. När jag snackade med Mikael Hansson igår trodde ?Gädda? att magskadan (som går så långt ned som bäckenet) haft skadan så långt som ett år tillbaka.
Polacken ligger efter träningsmässigt och kan bli borta en längre tid. Det är så klart illa. Väldigt illa.

-----------------------------------------------------------------------------------

Sleipner är liksom väntat att de ska mangla och köra över. Men den vår Smedby har gjort är sjukt imponerande. Ni har all anledning att njuta av sommaren gul-svart.

------------------------------------------------------------------------------------

Assyriska med för den delen. 

Hadenius: "Jag har laddat hela livet"

NORRKÖPINGG Andreas Hadenius. Döma av torsdagens svinkalla och regniga träning på Nya Parken blir alltså 23-åringen Janne Anderssons centrala mittfältsval på söndag. Överraskande. Jag trodde att IFK-managern skulle satsa på ett mer erfaren David Boo Wiklander - men det var Hadenius som fanns i "A-laget" och bredvid goda vännen Alexander Fransson. Hadenius med sin fotbollsfostran i Smedby AIS har inte en enda allsvensk sekund i ryggsäcken men kastas nu i ett do or die-läge på Strömvallen. Vågat av Janne Andersson? Kanske. Men i ärlighetens namn har inte IFK-managern så många alternativ med både Rawez Lawan och Lars Krogh Gerson avstängda. Dessutom vet Andersson vad han får av Hadenius. Vi som sett honom under åren i Sylvia vet att det är en rejäl pjäs. Som kliver in rejält. Som uppträder rejält. Och det är vad det handlar om nu, när överlevnad är på spel. Jag frågade Hadenius om han var redo: "Jag har laddat för det här hela livet". I övrigt var det inga sensationer i vad som såg ut att vara startelvan mot Gefle. Christoffer Nyman ersätter Lawan till höger på mitten. Det ger följande IFK-lag: Sahlman - Wahlqvist, Falk Olander, Johansson, Telo - Nyman, Fransson, Hadenius, Traustason - Kujovic, Kamara.

Vi måste snacka om beasten Kiese Thelin

NORRKÖPING Vi har ett upplopp i allsvenskan framför oss som kan sluta med att IFK Norrköping åker ur. En rysare som kan skicka ned "Peking" i superettan igen. Degraderingsskräcken, att åter behöva harva runt på Borgsmo IP-liknande "arenor", bör vara vad som dominerar IFK-supportrarnas samtal i fikarummen, längs fabriksbanden eller på krogen. Det är det inte. Det grubblas i större utsträckning över den totala förvandling som Isaac Kiese Thelin gått igenom efter flytten till Skåne. Hur kan en spelare som hade svårt att snubbla in bollen i IFK Norrköpings tröja plötsligt vara en av landets hetaste spelare? En anfallare som snott en ordinarie tröja i Malmö FF. I Champions League och som nu står med ena foten i Erik Hamréns A-landslag? Som öser in mål. Är en beast i boxen. Vinner allt på huvudet - och får världsbackar att backa ett steg av respekt. Tro mig - det gnager mig lika mycket som dig. Det är en sanslös utveckling. Något av en sannsaga. Det var en tuff konkurrens i IFK mot herrar Thorvaldsson, Nyman, Khalili, Kujovic och Kamara men den dimension Kiese Thelin lyft sitt spel till kan inte ens Malmö FF ha drömt om när de fyndade i Norrköping. Visst, det är en vassare omgivning i Malmö. Bättre spelare. Och visst, Kiese Thelin tillåts att vara mer av en renodlad forward. Han kan koncentrera sig på renodlade offensiva uppgifter medan Janne Andersson kräver ett hårt defensivt jobb av sina anfallare - men det vi ser Kiese Thelin åstadkomma i Malmö FF är...sjukt. 

---------------------------------------------------------------------------

De mest bittra IFK-supportrarna idiotförklarar styrelsen för att "släppte iväg" Kiese Thelin. Ni ska veta att IFK gjorde ett försök att förlänga men när Malmö FF redan fanns med och raggade på ett hörn så sa Kiese Thelin "tack, men nej tack" till IFK.

--------------------------------------------------------------------------

Jag trodde att Malmö var ute och cyklade när de Champions League-rustade med Kiese Thelin och Anton Tinnerholm. Något jag också kastade ut en tweet om i somras. Och något som jag blivit påmind om efter östgötavärvningarnas och dubbla mästarnas dundersuccé. Om jag har problen att käka upp vilsna tips? Då hade jag jobbat med något annat. Men inte på SJ.

--------------------------------------------------------------------

Stjärnfallet från Nya Parken de senaste säsongerna är en rätt så fascinerande läsning. Astrit Ajarevic (Standard Liege), Shpetim Hasani (Örebro SK), Martin Smedberg Dalence (IFK Göteborg), Gunnar Heidar Thorvaldsson (Konyaspor), Imad Khalili (Helsingborgs IF) Morten Morisbak Skjönsberg (Staebek), Bobbie Friberg Da Cruz (IFK Mariehamn) och Isaac Kiese Thelin (Malmö FF). Att det skulle vara den sistnämnda som lyckats i särklass bäst hade jag inte satt några pengar på. 

--------------------------------------------------------------------

Sätter mig på Nya Parken på torsdagsmorgonen för att syna IFK:s träning och kanske kunna se hur Janne Andersson tänker ställa upp sitt lag på söndag. 

 

Blogg 2014? Äsch, en comeback är kul - tills hälsenan brister

Up and running. Igen. Michael Jordan hade svårt att lägga av. Henrik Larsson likaså. Utan att dra några som helst övriga jämförelser med dessa herrar så kliver jag upp i bloggringen igen för att slugga. Då tänker ni: 1) 2014? Blogg? 2) Fotbollssäsongen är ju inne på stopptid. 3) Vad kul. Då svarar jag: 1) Jag vet inte bättre. 2) Bloggen är som konstgräs - fungerar 365 dagar om året. I sibirisk kyla. I tropisk hetta. 3) Ja. En comeback är alltid kul - tills hälsenan brister. Oavsett: häng med. 

Flyttar tillfälligt.

Bloggkoma. Häng med här i stället.

 

Pessimist-Pälle mot väggen

 

Pessimist-Pälle gjorde det. Han klippte "maran" i lördags. I ett väder från helvetet. 4,2 fucking mil. Bara att lyfta på hatten och - ställa honom mot väggen.

 

4,2 mil. Regn. Kallt. Asfalt. När ångrade du dig som mest vad fan du hade gett dig in på?

- Aldrig! Jag anmälde mig för elva månader sedan och betalade 895 spänn för att vara med. Jag är för snål för att kasta in handduken helt enkelt.

Idag har du gått omkring som en skadeskjuten bäver på jobbet och jämrat dig. Var gör det mest ont?

- Höftböjarna. Känns som jag legat i en sträckbänk i en vecka. Nu lite senare har det också börjat hugga i höger vad. Det liksom krasar därinne när jag går och hämtar kaffe.

Din tid, 3,34, skvallrar ju om att du inte är helt otränad. Stämmer det att du är sportredaktionens i särklass mest trimmade reporter?

- Hm, finns det någon annan som tränar överhuvudtaget? Passar på den frågan för husfridens skull.

 Methkal Abu Drais, Jordanien, vann. Vad har han som inte du har?

- Ett nästan ihåligt skelett, en mininmal överkropp och en blodpump storlek XXL. Plus en helvetes massa ledig tid för att träna, såklart.

 Längtar du ut i spåret?

- Lika mycket som hemorrojder.  Just nu funderar jag mest på hur tusan jag ska kunna komma upp på cykeln för att ta mig hem. Skjutsar du?

 

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen.
Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet.
David Iwung, 35 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver.

Bloggar