Folkbladet

Mammografin missade tumör - cancer spreds

En 46-årig kvinna har anmält en vårdcentral i Norrköping till Socialstyrelsen. Anledningen är en missad cancertumör, som vårdcentralen inte tog på allvar.

Hela historien började i maj 2008 då kvinnan var på mammografi, där ingenting avvikande hittades. I juli samma år, upptäckte kvinnan en knöl i sitt högra bröst då hon var på besök i sitt hemland Bosnien-Hercegovina. Efter ytterligare en mammografi upptäcktes en tumör. Enligt den bosniska läkaren hade cancern funnits där ungefär ett år. Läkaren skrev en journal på latin till kvinnan att ta med hem till Sverige. Väl hemma kände kvinnan att hon inte fick något gehör från vårdcentralen, de vägrade lyssna på kvinnan eller titta på hennes bosniska journal. Kvinnan sökte då hjälp på Medicinskt Centrum i Norrköping, som hjälpte henne få bättre kontakt med vårdcentralen. Kvinnan fick en ny läkare på sin vårdcentral och en ny mammografi gjordes senare i Linköping.

Flera operationer
Under november månad 2008 opererades kvinnan, och en bit av hennes bröst togs bort. Även cirka 10 lymfkörtlar i armhålan fick tas bort då cancern nu hunnit sprida sig. Operationen fick dock göras om i januari 2009 och fler körtlar togs bort. Efter operationerna förlorade kvinnan känsel i högra armen och bröstet varpå hon fick remiss till smärtkliniken i Linköping. Då blev det ytterligare en operation på grund av neurogen smärta. Operationen misslyckades för nervtrådarna var för skadade.

Tappat tron på vården
Vid ytterligare kontakt med sin vårdcentral i oktober 2010, så fick kvinnan ingen hjälp mot sin smärta. Kvinnan lider idag av värk i arm, bröst axel och huvud.

- Om jag hade blivit opererad direkt i maj 2008 då första mammografin gjordes, kanske jag hade sluppit spridning till lymfkörtlarna i armhålan. Då kanske jag hade sluppit få sådana problem med min arm.

- Jag fick verkligen kämpa för att någon skulle ta mig på allvar. Hur hade det varit idag om ingen hade lyssnat på mig. Detta har gjort att jag tappat tron på vården, säger kvinnan i sin anmälan.

Pernilla Andersson pernilla.anderssonfb@folkbladet.se