Folkbladet

Gör det själv!

Vill du uppdatera garderoben men måste spara de sista slantarna till julklappar? Det är inte hälften så omöjligt som det låter eftersom mängder med material redan ligger hemma och väntar på att du ska sätta saxen i det!

 

Den vippiga kjolen

 

 

Kanske har farmor inte användning av alla de runda dukar som bara ligger och bildar större och större högar i hennes hyllor. Förklara för henne precis hur fin den duk du väljer skulle bli som kjol, ge henne en puss på kinden och så är det bara att börja skapa!

 

1. Vik duken på mitten och klipp en halvcirkel i mitten på den vikta kanten. När du vecklar ut duken igen ska det vara lätt som en plätt att kliva i den och få upp den till midjan. Sicksacka kanterna.

 

2. Sy ner en lagom kant i linningen för att få plats med resårband men lämna en liten bit öppen.

 

3. Mät runt midjan, klipp ett resårband i passande längd och trä igenom kanten på linningen. Sy ihop ändarna, sy igen linningen och så snabbt kan det gå att bli en vippig kjol rikare!

 

 

Jķhnsitröjan

 

 

Efter de otaliga kjolar du nu sytt av dukar lämnas stuvar kvar. Utnyttja dessa till att, som Jakob Sindahl, göra en tröja inspirerad av Jķhnsi.

 

1. Rota fram en gammal enfärgad tröja du inte tycker om och välj stuvar att sy fast på den.

 

2. Passa ihop dina stuvar (som är sicksackade i kanterna), nåla fast på tröjan och sy med overlocksöm med en passande färg på tråden.

 

3. Sätt din egen personliga prägel på din tröja med pärlor, fjädrar, vimplar t.ex.

 

Endast fantasin sätter gränserna!

 

 

Volangklänningen

 

 

Det är inte bara i fönster gardinkappor hör hemma, även du kan smycka dig med dem. Du syr enkelt en klänning med söta volanger av dem. Den är lätt att variera, men här är enkla steg för en rakare variant ā la Kajsa Björkdahl.

 

1. Bestäm en passande omkrets på din klänning och klipp två gardinkappor i den längden. Sicksacka kanterna.

 

2. Sy fast den ena gardinkappan på bredden under den andra, med fördel nära var volangerna är fastsydda för att sömmen ska synas så lite som möjligt.

 

3. Mät ovanför bysten och klipp ett resårband i rätt längd. Sy ihop kortsidorna av kapporna och gör sedan med linningen precis som vore det en kjol.

 

Klart!

 

 

Klänningen av kaffepaket

 

 

För dig med tidigare erfarenhet kommer nu den svåraste utmaningen. En klänning av kaffepaket, helst från Gevalia, Ica eller Arvid Nordqvist. Anna Nygren som skapat denna klänning rekommenderar en blandning av våld och tålamod under skapelseprocessen.

 

1. Använd ett gammalt lakan till innerfodringen, gå efter ett mönster.

 

2. Vik ut kaffepaketen, sy ihop dessa till en motsvarighet för tyglängder och använd sedan samma mönster som till innerfodringen.

 

Kaffepaketen är svåra att nåla i och lättast är att använda tyngder för att placera tyget där du vill ha det. Exakta beskrivningar är svåra att ge eftersom man under arbetets gång ser hur man ska sy för att det ska bli så bra som möjligt. Utgå från ett mönster och prova dig fram. Kaffepaketen kan ge dig möjlighet till annorlunda former på klänningen med sin styrsel, så låt dig inte bli avskräckt om det låter alldeles för svårt.

 

Lycka till!

Fakta

Text & bild: Tuss Berglöf