Folkbladet

Stämmer Carpark för felaktig p-bot

Inte nog med att Åsa Palmqvist fick en felaktig p-bot av Carpark. Det var dessutom på en väg som tillhör kommunen och har fri parkering. Nu stämmer hon bolaget.
- Det är pinsamt att de både skyltar fel och är i fel område, säger hon.

Bolaget Carpark har fått hård kritik i en granskning som utfördes av "Kalla fakta" i TV4. Åsa Palmqvist i Finspång är en av de som försöker hävda sin rätt mot parkeringsbolaget.
När hon fick en p-bot i slutet av augusti trodde hon att saken snabbt skulle vara ur världen. Hon stod nästan två meter från förbudsskylten. På boten stod det att Carpark hade fotobevis.
- Vad bra, tänkte jag, för jag visste ju att jag hade rätt, berättar Åsa Palmqvist.
Hon överklagade boten och bad att få kopior på bilderna. Det fick hon också, men de vara både suddiga och svartvita.

<span class="mr">Vill dölja
</span>På bilden som skulle bevisa hennes felparkering hängde det ner grönska framför förbudsskylten. Enligt Åsa Palmqvist är bilden tagen ur en sådan vinkel att parkeringsvakten medvetet har försökt att dölja att hon står utanför p-zonen.
- Jag blev jätteupprörd. Med de här märkliga fotona har de fått en bil som står rätt att se ut som om den står fel. Det känns som att de vill göra folk osäkra så att de betalar i stället för att bråka, säger hon.
Åsa Palmqvist ringde upp Carpark som rådde henne att betala eller gå till tinget. Hon blev dessutom mycket otrevligt bemött.

<span class="mr">Fel väg
</span>Då kontaktade Åsa Palmqvist Finspångs kommun. Tillsammans med den markansvarige i kommunen tittade hon återigen på platsen.
- Det visade sig att Carpark inte får böta här överhuvudtaget, säger hon.
Åsas bot är ställd på Djurgårdsvägen. Men i själva verket stod hennes bil parkerad på Rättarevägen. En väg som tillhör kommunen och har fri parkering. Vilket innebär att Carparks förbudsskylt sitter fel.
Åsa Palmqvist betala boten under protest och betalade samtidigt även stämningsavgiften på 450 kronor.

<span class="mr">Lades ner
</span>Några dagar senare avskrev Carpark hela ärendet. Två veckor senare betalades pengarna för boten tillbaka. Men någon förklaring till varför ärendet lades ner har Åsa Palmqvist ännu inte fått.
På grund av alla felaktigheter väljer hon nu att stämma Carpark. För skylten sitter fortfarande uppe och bolaget lappar fortfarande bilar på Rättarevägen.
- Jag vill göra människor uppmärksamma på det här med fotobevisning, att man ändå inte är säker. Jag hoppas att mitt material ska kunna hjälpa andra att överklaga, som också har fått felaktiga böter i området, säger hon.
Carpark anlitas av det kommunala bolaget Vallonbygden.
Carolina Häggkvist

Här är parkeringsvaktens bild av Åsa Palmqvists parkering. Förbudsskylten är dold av grönska. Medvetet, anser Åsa, i ett försök att dölja att hennes bil står på mark som tillhör kommunen och inte Carparks p-zon.

Så här ser bilden ut som Åsa tagit själv.

Åsa Palmqvist i Finspång stämmer Carpark. Foto: Carolina Häggkvist