"Utpumpad av all andlighet"

Lasse Lindfors krönika

I helgen tillbringade jag 27 timmar på stiftsgården Vårdnäs, underbart belägen vid sjön Rängen. Det blev ett mycket innerligt och givande dygn med samtal och finstämd musik. Många skulle behöva det i denna datoriserade värld.

 

Chefredaktören från arrangerande tidsskriften Trots allt Magnus Sundell inledde och pratade om vår längtan efter att kunna släppa taget. Tro är lika med tillit och tillitens lillasyster är längtan. Vi längtar efter något som är större än oss själva. Jag längtar själv, men vet inte vid 52 års ålder om det är tron eller kärleken som ska rädda mig!

 

 

Vackra och begåvade sångerskan Irma Schultz fyllde sedan salongen med ett öppenhjärtigt samtal om sin tro som hon hittade vid 29 års ålder efter ett samtal med omstridde prästen Olle Karlsson. Hennes budskap till oss åhörare som lider av beslutsångest. Älta inte - handla istället! Och vad som än händer formar dig ditt liv. Irma stod också för helgens musikaliska höjdpunkt när hon sjöng Komma till ro. Väldigt gripande.

 

Jag tog en promenad i det ruskiga vintervädret och gick upp till det gamla slitna träkorset på kullen. Tände en cigarill och tänkte på dom som jag älskar och har älskat i mitt liv. Vindarna var iskalla och med risk för att bryta mig sönder och samman halkade jag tillbaka i ormskinnsboots för att äta middag med kvällens huvudattraktion Marcus Birro. Tjena Cash, hur är läget? sa poeten när han fick syn på mig. Jag gillar Marcus och det var skönt att snacka fotboll med en annan Norrköpingsbo bland all andlighet.

 

 

Självklart stal Marcus showen när han inför en absolut fullsatt salong samtalade med pastorn Svante Zettergren. Han är lysande på att blanda allvar och humor när han pratar. Kärleken till nyfödde sonen Totti, alkoholism, tro,fotboll, kraften som kommit som nykter alkoholist, diktläsning var ämnen som avhandlades på dryga timmen. För kännedom, om du inte vill få Marcus Birro på dåligt humör - prata aldrig om Gudrun Schyman, Alex Schulman eller Carola. Dom vill absolut inte poeten fira jul med hemma på Kristinagatan! Innan Birro drog tillbaka till Norrköping lovade han komma hem till mig och lyssna på Johnny Cash. Jo, Marcus skulle vara coolt om du kunde komma och medverka i oktober när min Johnny Cash-utställning visas upp på Grammofon i Norrköping. Förrutom utställningen planerar vi konsert och hyllningsplatta. Marcus Birro tolkar mina outgivna Cash-poem som jag fått av John. Kan bara bli lysande!

 


Nattvardsmässa följde i kapellet
ledd av kaplanen Gunnar Karlquist. Musik av Irma och Tommie Sewon. Kändes helt rätt att ta nattvarden denna sälla lördagskväll. Kvällen avslutades med några kalla Runöl. Bartender var kaplanen Gunnar och vi hade ett spännande samtal om sorgearbete och om konsten att kunna gå vidare i livet. Coolt och lite overkligt. Somnade strax efter midnatt i stugan nere vid sjön. Det känns som att vara på koloni eller scoutläger sa jag till min rumskamrat församlingspedagogen Markus Lindstedt.

 

Efter frukost var det dags för gudstjänst i Vårdnäs kyrka med predikan av Ylva Eggehorn. Den var säkert helt lysande, men jag var helt utpumpad och mätt av all andlighet. Så jag satt och tjuvläste en bok av prästen Olle Karlsson. När kollekten kom kom upptäckte jag till min fasa att jag bara hade en krona i jeansfickan. Då sa min nyvunne vän Benny från Lidingö som någon timme tidigare köpt min bok om Johnny Cash. Här har du 1:50 var det inte 2:50 du la i kollekthåven när du var med Johnny Cash i Pingstkyrkan i april 1976? Vi skrattar högt 33 år senare bidrar jag med just 2:50 till Vårdnäs församling!

 

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...
LEDARE
NORRKÖPING
FINSPÅNG
SPORT
Maklaranons bostad

Sturegatan 9 A
Morfars kulle
495 000 kr

Garvaregatan 8 B
Centralt / Strö...
1 750 000 kr
KULTUR & NÖJEKonferensguiden
Charter
LMS
Hotel
Nu kan Du vara med och skapa nya Folkbladet.se
Anmäl dig här:  folkbladet.se/fokusgrupp